Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočka na kyselo se smetanou

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Saboter Saboter

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby namáčení čočky

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby namáčení čočky)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 792 kJ /
1 623 kcal
Bílkoviny104,01 g
Tuky30,28 g
Vláknina75,24 g
Cholesterol 72 mg
Sodík 92 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy197,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čočku probereme a opláchneme. Zalijeme studenou vodou tak 2 cm nad čočkou a necháme namočenou 2 hodiny nebo i celou noc. Za tu dobu změkne a zvětší svůj objem, takže i vaření se urychlí. Krok 2: Čočku vaříme ve stejné vodě spolu s bobkovým listem, přivedeme k varu a na mírném ohni necháme vařit do změknutí asi 15-20 minut. Čočku solíme až po uvaření, jinak by nezměkla. Krok 3: V misce utřeme zakysanou smetanu spolu s 1 PL mouky tak, aby v ní nezůstaly žádné hrudky. Tuto směs pomalu a za stálého míchání přidáváme do uvařené čočky a necháme krátce převařit, dokud omáčka nezhoustne. Krok 4: Nakonec čočku dochutíme solí, citrónovou šťávou a prolisovanými stroužky česneku. Případně kdo má rád kyselejší variantu, může přidat trochu octa.

Zveřejněno 28. 5. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočka na kyselo se smetanou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWJWZ

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočka na kyselo se smetanou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QWJWZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
čočka, bobkový list, česnek, mouka hladká, smetana, sůl, šťáva citronová

Přidat fotografie receptu