Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborné sarmy

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Gabca_12

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 90 min

150 min (60 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 755 kJ /
2 571 kcal
Bílkoviny241,55 g
Tuky71,22 g
Vláknina26,04 g
Cholesterol 715 mg
Sodík 1,41 g
Sůl3,08 g
Sacharidy233,18 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Listy kysaného zelí rozbalíme a propláchneme vlažnou vodou. Pokud jsou hodně slané, opakujeme. Zelí scedíme a poté listy rozdělíme na stejné kousky, zhruba 12 × 12 cm. Krok 2: Na náplň rozehřejeme v hrnci na střední teplotu olej a přidáme očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli. Chvíli smažíme. Pak zalijeme cibuli trochou vody a dusíme asi 15 min. Přidáme propláchnutou nabotnanou rýži a za stálého míchání vaříme 5-10 minut. Přidáme papriku, mleté maso, sušený tymián a kopr. Osolíme podle chuti a opepříme. Krok 3: Na kousky kysaného zelí dáme trochu náplně (asi 1 polévkovou lžíci), srolujeme listy i s náplní a konce zmáčkneme dovnitř tak, aby vznikly stejně velké válečky. Nepoužité zelí na balení plněného zelí nakrájíme a polovičku dáme na dno hrnce, ve kterém budeme plněné zelí vařit, pokládáme sarmy mezi které dáme kousek uzeného masa a navrch dáme natě kopru, nakrájené zelí, bobkový list a můžeme přidat i pár kuliček pepře. Dáme hrnec na oheň a nalijeme tam asi 2 l horké vody, aby byly sarmy skoro potopené. Vaříme skoro 2 hodiny.

Zveřejněno 22. 6. 2022

Poznámka autorky Gabca_12

Sarmy jsou tradiční rumunské jídlo, které nesmí chybět při žádném svátku.

"Sarmy" podáváme se smetanou nebo rajskou omáčkou. Dobrou chuť!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborné sarmy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8DJm

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborné sarmy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8DJm

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

:-K
Potřeboval jsem oživit si nakládání celých hlávek zelí
Na TOP mnou nenalezeno...
...ale posléze bylo vypátráno zde www.labuznik.cz/recept/nalozene-cele-zelni-hlavky/

:-)<3:yes: :yes: sarmy máme moc rádi, nejlepší ale byly přímo ze zabíjačky s čerstvým masem, vše se dělávalo na sádle a nakonec zalilo domácím rajčatovým protlakem - podle originál receptu z Rumunska. Každá rodina tam má svůj recept jako u nás na svíčkovou nebo br. salát. Tato by mi určitě chutnala také<3:yes:recept i foto se mi líbí:-K

Suroviny:
zelí nakládané, maso vepřové mleté, cibule, rýže, olej, maso uzené, tymián sušený, kopr, paprika sušená sladká, pepř, česnek sušený, bobkový list, sůl

Přidat fotografie receptu