Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bezlepkový rebarborový koláč s drobenkou

I lidé se zdravotními potížemi si mohou dopřát lahodný zákusek. Rebarboru mnozí mylně považují za ovoce (pravděpodobně kvůli její lehce nasládlé a ovocné chuti), jedná se však o zeleninu. Pro nás je ale především vynikající náplní sladkých pochoutek.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

srettka

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 30 min

50 min (20 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 8 porcí

8porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 266 kJ /
1 976 kcal
Bílkoviny42,33 g
Tuky101,61 g
Vláknina17,50 g
Cholesterol 510 mg
Sodík 234 mg
Sůl0,79 g
Sacharidy214,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do misky s očištěnou, oloupanou a pokrájenou rebarborou vsypeme čtvrt hrnku cukru a ručně ho do ní namačkáme. Krok 2: Necháme ji někde bokem klidně i půl hodiny stát.
Pak rebarboru scedíme a vzniklou šťávu použijeme do těsta. Krok 3: V jiné míse vyšleháme vajíčko s cukrem, solí a extraktem. Krok 4: Do směsi přidáme čtvrt hrnku rozpuštěného másla, jogurt, šťávu s kůrou z citrónu a také šťávu z rebarbory. Krok 5: Nakonec přimícháme mouku s práškem do pečiva a důkladně prošleháme. Krok 6: Těsto rozetřeme do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Krok 7: Posypeme okapanou rebarborou a nakonec zasypeme drobenkou. Krok 8: Pečeme ve vyhřáté troubě na cca 170 °C a to 30 až 40 minut, podle typu trouby.

TIP: Desatero odpovědí na otázky ke zpracování rebarbory

Zveřejněno 29. 6. 2022

Poznámka autorky srettka

Inspirovala jsem se receptem od Maris, který jsem si předělala do bezlepkové podoby;

www.toprecepty.cz/recept/1682-rebarborovy-kolac/

Věděli jste, že rebarbora je původem z Tibetu? Že se tam pěstovala už před 3000 lety?

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezlepkový rebarborový koláč s drobenkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxRZp

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bezlepkový rebarborový koláč s drobenkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxRZp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka bezlepková, cukr krupice, vejce, máslo, prášek do pečiva, jogurt bílý, extrakt vanilkový, citron, citron, rebarbora, cukr krupice, mouka polohrubá, cukr krupice, máslo, sůl, extrakt vanilkový, tuk

Přidat fotografie receptu