Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pajerský koláč

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 90 min Doba tepelné úpravy: 30 min

120 min (90 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 kusy

4kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 112 kJ /
6 002 kcal
Bílkoviny220,92 g
Tuky287,94 g
Vláknina21,85 g
Cholesterol 1,78 g
Sodík 1,21 g
Sůl2,64 g
Sacharidy599,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek, do kterého nadrobíme droždí, trošku pocukrujeme a zalijeme ho trochou vlahého mléka, necháme vzejít. Pak přidáme ostatní suroviny a propracujeme těsto. Necháme vykynout. Krok 2: Zatím připravíme náplň: Tvaroh s cukrem a žloutky utřeme a vmícháme sníh z bílků.
Perník nastrouháme na jemném struhadle. Krok 3: Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na 4 stejně velké díly a uděláme bochánky. Každý bochánek rozválíme dokulata a opatrně pomocí válečku přendáme na plech s pečIcím papírem. Krok 4: Náplň rozetřeme asi 1-1,5 cm od okraje. Zaoblené okraje přehneme ke středu tak, aby vznikl čtverec. Připravíme všechny 4 koláče. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme dozlatova na 200 °C. Krok 5: Horké koláče posypeme najemno nastrouhaným perníkem (tvarohovou část), okraje potřeme máslem s rumem a perník polijeme bohatě máslem.
Necháme vychladnout a pocukrujeme.

TIP: Nejlepší recepty na tvarohové řezy. Jak správně upéct tvarohové koláče

Zveřejněno 8. 7. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pajerský koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYwzV

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pajerský koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYwzV

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Merylas (moderátorka): :-K:-K

RubyRom: Já tento koláč taky neznala a jsem za něj ráda, že ho tady na TR máme. Je zajímavý. :-K

Merylas (moderátorka): Já jsem viděla tento koláč péct v nějakém televizním pořadu a neznala jsem ho. Podle pořadu jsem ho upekla a byl vynikající a ráda ho opakuji. Receptů na tuhle dobrotu jistě existuje víc, já to mám vyzkoušeno takhle a jsem spokojená. :-K

Merylas (moderátorka): Rádo se stalo a díky za odkaz :-)
Je tam uvedeno kilo mouky a počet 5-6 koláčů, to by tak odpovídalo.

Opravdu doporučuji vyzkoušet a nevynechat to polití máslem nakonec, koláč je pak takový "zakonzervovaný", vlahý a dlouho takový vydrží. No, nevydrží, sní se :-)
Krájí se to na výseče, na trojúhelníky, aby každý dostal kousek, kde bude jak přehnutá část, tak část jen s perníkem a tvarohem. A osvědčilo se mi to s tím perníkem až tak moc nepřehánět, nezasypat to úplně, spíš jen na ozdobu a na chuť. Uchovávám pro tyhle koláče pár vánočních perníčků, které tam rozdrobím, nebo koupím klasický perník na strouhání, když už perníčky nejsou. A tvaroh je opravdu lepší v kostce, ten vaničkový s přidaným cukrem řídne.

Dejte pak vědět, jestli chutnal a dobrou chuť :-)

Tina.T: Moc ráda jsem si přečetla Váš komentář. :-K Pro zajímavost přidávám ještě odkaz na článek.

Patřím k těm, kdo mají na tenhle koláč z dětství ty nejlepší vzpomínky, Babička ho pekla na poutě a na vánoce, tak jestli mohu doplnit naši zvyklost - zadělával se vždy sádlem, ne mixem tuků, ale pouze sádlem. Máslo bylo drahé a Hera nebyla, zato sádlo bylo vždycky.
Váš recept právě přesdíleli na Novinky a uvedli chybně gramáž mouky - 50g polohrubé a 250g hladké. Z toho fakt 4 koláče lidi neudělají. Peču z 500g mouky a vychází to na 3 veliké. Když chci 4 kusy, násobím. Snad si to sem přijdou přečíst a nenapálí se, u tak dobrého koláče by byla škoda mu zkazit pověst.
A nakonec ten perník - vždy jsme koláč posypali PŘED pečením, pak se teprve přehnuly okraje a šel do trouby. A až vychladl, hojně se polil roztopeným máslem s trochou rumu. Máslo zatuhlo a udělalo na něm takovou krustičku. Dobrou chuť všem, kdo vyzkoušíte :-)

:-)<3:yes::yes: moc pěkný a zajímavý recept i fotečka :yes::-K

mika59: moc děkuji Miládko :-K

Parádní :yes::yes:

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, droždí, sůl, mléko, vejce, cukr krupice, cukr vanilkový, rum, máslo, vejce, tvaroh, vejce, cukr, cukr vanilkový, šťáva citronová, perník strouhaný, máslo

Přidat fotografie receptu