Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trampská cigára

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Aleex1 Aleex1

Náročný

Doba přípravy 470 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 350 min

470 min (120 min příprava + 350 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 dávek

Veškeré suroviny jsou na 5 kg díla.

5dávek

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie52 362 kJ /
12 515 kcal
Bílkoviny826,42 g
Tuky1 015,03 g
Vláknina7,38 g
Cholesterol 3,82 g
Sodík 42,65 g
Sůl107,60 g
Sacharidy15,22 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hovězí maso očistíme a zbavíme veškerých blan a nečistot. Nakrájíme na kostky cca 2,5 x 2,5 cm a nasolíme.
Totéž uděláme s vepřovým masem a hřbetním sádlem. Necháme uležet do druhého dne v lednici. Krok 2: Hovězí maso rozdělíme na dvě části ( viz seznam surovin), z nich jednu část umeleme na mlýnku na jemno přes šajbu 3 mm. Z této části vymícháme spojku. Krok 3: Zbytek hovězího společně s vepřovým a sádlem umeleme přez hrubší šajbu ( já mám u mlýnku šajbu 7 mm), to poslouží jako hrubá složka do cigár. Krok 4: Odvážíme si koření a zamícháme jej do jemně namletého hovězího masa společně s vodou či vývarem a pořádně vymichame (ideálně v robotu). Krok 5: Poté spojku smícháme s hrubší části masa a důkladně promícháme dokud se dílo pěkně nelepí na ruku. Nezapomeňte celou dobu mít veškeré maso podchlazené. Při míchání musí pěkně zábst ruce! Opět dáme odležet do druhého dne do lednice. Krok 6: Následující den narazíme do předem připravených vypraných a namočených střev. Krok 7: Udírnu vytopíme a cigára zaudíme při 65 °C cca 3 hodiny. Poté je dáme dovařit do vody o teplotě max. 80 °C tak aby ve výrobku bylo po dobu 10 minut 72 °C. Vyjmeme a prudce zchladíme ve studené vodě. Střívko si tak zachová pěkně vypnutý vzhled a nebude "zvrásčené".

TIP: Domácí uzené maso - jak ho naložit a vyudit. Recepty a návody nám poradí, aby byl výsledek perfektní

Zveřejněno 5. 8. 2022

Poznámka autora Aleex1

Na trampská cigára použijeme skopová střeva kalibr 20/22.

I v domácích podmínkách se dá vytvořit kvalitní párek bez všelijaké chemie, mouky, separátu a dalších nesmyslů co do nich nepatří. Snad vám bude podle mého receptu chutnat.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Trampská cigára

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1w1qj

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Trampská cigára

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1w1qj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

:-O Mňam - určitě by mi chutnalo, jen by se mi s tím nechtělo dělat, zvláště v mé minikuchyňce ......... :-D

:-)<3:yes::yes: Moc pěkně napsaný recept, podle fotky parádní provedení a určitě by mi chutnaly. :-K

Suroviny:
ořez hovězí, ořez hovězí, ořez vepřový, sádlo, sůl, pepř mletý, kmín drcený, paprika sušená sladká, česnek sušený, koriandr, voda, střívka skopová

Přidat fotografie receptu