Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajský džem - jak jsem ho dělala já

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 50 min

70 min (20 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 209 kJ /
4 830 kcal
Bílkoviny19,95 g
Tuky4,60 g
Vláknina39,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 152 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 157,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omytým rajčatům odstraníme "bubáka" a nakrájíme je na čtvrtky, rozmixujeme spolu s odpeckovanými švestkami (nemusí se dát ale měla jsem už pár hodně měkkých). Krok 2: Poté vše propasírujeme (mám pasírovač, ale léta jsem pasírovala vše přes sítko) a dáme vařit cca 30-40 minut. Přidáme Gelfix a povaříme 1 minutu, pak teprve dáme cukr a vaříme na mírném ohni za občasného míchání ještě 8-10 minut. Krok 3: Do hotového džemu vlijeme panáka i dva rumu a naplníme předem připravené skleničky. Otřeme kolem hrdla, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí označíme a uložíme až se zima zeptá jak pilné jsme v létě byly hospodyně.

TIP: Jak na to, aby se džem nekazil. Džem nejprve dobře uvaříme a plníme do správně připravených sklenic. Stačí se řídit jednoduchými pravidly

Zveřejněno 2. 9. 2022

Poznámka autorky Marie Svarcova

Vůbec jsem neměla v úmyslu dávat tento recept na Toprecepty a činím to až na přání kamarádek, které nevěřily z čeho je džem udělaný a kterým tímto děkuji za pochvalu (Jani opravdu je hustý a přijdi ochutnat).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajský džem - jak jsem ho dělala já

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRQkz

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajský džem - jak jsem ho dělala já

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jRQkz

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

srettka: :-) děkuji za komentář, ono těch švestek tam moc nebylo ale spíš to koření tomu dodalo šmrnc :-K přeji krásný večer

Já před pár lety zkoušela také marmeládu z rajčat, ale bylo to čistě jenom z rajčat a moc mě to neoslovilo. Takže jsem s ní podarovala známe. Ale v tomhle případě když tam figuruje švestka, tak by to mohlo být opravdu dobrý. Švestkovou marmeládu samo o sobě totiž miluju, je to vynikající marmeláda:-8

magdalenka: :-) děkuji za komentář - těžko umím popsat chuť, samozřejmě je to sladké když je tam cukr, mírně navinulé díky kyselině, té lze dát podle chuti a vůně i chuť podle koření a vanilky- prostě kamarádky, které ochutnaly řekly, že je to výborný džem ale neví z čeho je udělaný. :-D já mám teď největší úrodu mám 6 sazenic rajčat a nejméně 2-3 x týdně 3 i více kg rajčat ještě nikdy jsem jich tolik neměla z těch pár sazenic nechávám na 2 výhony a jen některé i pak vyštipuji a některé nechám růst jak chtějí. :-K Přeji krásný den

Zdravím, recept ma zaujal, už som o takomto džeme síce počula...neviem si predstaviť chuť, k čomu by si to prirovnala, prosím? (Možno nájdem raz odvahu - momentálne akoby mi paradajky v záhrade prestávali dozrievať, stíhame ich konzumovať.)

Suroviny:
rajče, švestky, gelfix, cukr krupice, kyselina citronová, rum, skořice celá, badyán

Přidat fotografie receptu