Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Základní vývar z morkových kostí

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Tatinkovy.recepty

Náročný

Doba přípravy 1510 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 1500 min

1510 min (10 min příprava + 1500 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 litrů

5litrů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie38 kJ /
9 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 30 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Předehřejte troubu na 230 °C. Kosti dejte na dostatečně velký plech, aby nebyly namačkané na sobě. Jakmile je trouba rozehřátá, vložte plech s kostmi a pečte 30 až 60 minut nebo dokud nejsou pěkně zabarvené do tmavě hnědé barvy. V polovině doby pečení můžete kosti obrátit. Krok 2: Asi deset minut před koncem pečení si připravte hrnec dostatečně velký na to, aby byly všechny kosti úplně ponořené. Hrnec naplňte pěti litry vody, přidejte špetku soli a dvě lžíce jablečného octa. Takto připravenou vodu přiveďte téměř k bodu varu. Krok 3: Jakmile jsou kosti opečené, opatrně je přemístěte do hrnce s vodou. Teplotu během vaření se snažte udržovat mezi 80-90 °C. Vařte 24 hodin. Ze začátku naběračkou sbírejte pěnu z povrchu. Díky pečení jí ale bude jen málo. Do druhé nádoby si sbírejte hovězí tuk. Krok 4: Po 24 hodinách vaření opatrně přeceďte hotový vývar přes jemné sítko nebo mušelín.

TIP: Masový vývar. Jak jej správně připravit

Zveřejněno 1. 10. 2022

Poznámka autora Tatinkovy…

Tento vývar může bez problému vařit na etapy v průběhu dne přes víkend. Kvůli bezpečnosti nikdy nenechávejte sporák zapnutý přes noc.

Jablečný ocet v receptu má tu funkci, že lehce zvýší kyselost vody a tím pomůže k lepší extrakci živin a minerálů z kostí a chrupavek.

Sesbíraný hovězí tuk rozhodně nevyhazujte. Je to hodnotná potravina využitelná v mnoha receptech.

Opravdu dávejte pozor, ať nepřekročíte maximální teplotu. Pokud nemáte teploměr, tak sledujte vývar a měl by vařit způsobem sem tam bublinka.

Takto připravený vývar výborně poslouží jako základ nejrůznějších masových omáček, jako hovězí polévka nebo jen tak k pití. Jelikož obsahuje opravdu spoustu živin, hodí se skvěle při nemoci, když člověk nemá chuť a sílu jíst.

Uchovávat lze několika způsoby.

Mražení-pokud máte tácky na výrobu ledových kostek, vyrobte si vývarové kostky. Jedna kostka jsou přibližně dvě lžíce vývaru.

Redukce-můžete vývar zredukovat do husté pasty, kterou pak dáte do uzavíratelné sklenice a můžete skladovat v lednici. Vydrží vám i několik týdnů.

Sušení-pokud máte rádi experimenty, můžete si zkusit vyrobit domácí instantní vývar. V tomto případě redukujte vývar do opravdu husté pasty a tu potom rozetřete na pečící papír. Takto připravené dejte do sušičky na ovoce a úplně vysušte do podoby skleněných střepů. Tyto střepy nalámejte do mixéru a rozmixujte na jemný prášek.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Základní vývar z morkových kostí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OYlDB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Základní vývar z morkových kostí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OYlDB

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kost hovězí morková, voda, sůl, ocet jablečný

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu