Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavařený jablečný kompot

Zavařený jablečný kompot je klasickou pochoutkou, která v sobě uchovává sladkou chuť a vůni čerstvých jablek po celý rok. Tento tradiční kompot je připravován z vybraných, šťavnatých jablek, která jsou zavařena jen s trochou cukru.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Jurgen.k Jurgen.k

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 20 min

80 min (60 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 851 kJ /
1 159 kcal
Bílkoviny9,63 g
Tuky7,49 g
Vláknina56,97 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 155 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy234,89 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do velké mísy, do které se vám vejdou všechna jablka, dejte vodu do zhruba její poloviny. Do ní poté vymačkejte šťávu z poloviny citronu. To bude bránit tomu, aby jablka zhnědla. Následně vezměte jablka, pečlivě je omyjte, zbavte je jádřinců a nakrájejte na kostičky. V případě potřeby je můžete oloupat, zavařit se ale dají i se slupkou. Krok 2: Nakrájená jablka dejte do mísy s vodou a citronovou šťávou. Nechte je zde minimálně pět minut odstát. Poté všechnu vodu slijte. Krok 3: Připravte čisté sklenice. Ty až téměř po okraj naplňte jablky. Poté do nich dejte lžíci cukru. Ta je vhodná zhruba na půllitrovou sklenici, pokud máte sklenice větší, dejte cukru více. Do sklenice nalijte vodu, jablka sklepněte, aby unikl vzduch a vodu dolijte. Ne zcela vrchovatě, ale zhruba 3 milimetry pod okraj. Krok 4: Sklenice uzavřete víčkem. Do většího hrnce dejte čistý hadr, na něj postavte sklenice a nalijte tolik vody, aby byly do poloviny ponořené. Vodu pak uveďte do varu a vařte 15 minut. Poté vypněte sporák a sklenice v ní nechte 2 až 3 hodiny chladnout. Poté můžete sklenice uložit, nejlépe do chladnějšího místa, třeba do lednice. Krok 5: Varianta nastrouhaný jablečný/mrkvový kompot:
Jablka umyjte a zbavte jadřinců. Pak je nastrouhejte - pokud strouháte ručně, nemusíte loupat, protože vám slupka zůstane v ruce. Mrkev oloupete a také nastrouhejte (na jednou sklenici 0,5 litru mně to vycházelo na 4 jablka a jednu mrkev). Podle kyselosti jablek a vaší chuti posypejte cukrem, ale nemusíte a plňte do větších čistých a suchých sklenic. Pořádně obsah umačkejte - neměly by tam být vzduchové bubliny. Krok 6: Závity sklenic očistěte, zavřete víčkem a můžete zavařit. Na dno hrnce dejte čistou plátěnou utěrku, nalijte trochu vody, vložte sklenice tak, aby se nedotýkaly ani stěn hrnce ani vzájemně, přiklopte pokličkou a od chvíle, kdy se začne voda vařit, nechte 20 minut bublat.

TIP: Podzimní ovocná úroda

Zveřejněno 16. 10. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavařený jablečný kompot

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6O92

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zavařený jablečný kompot

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6O92

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Suroviny:
jablko, citron, cukr třtinový, voda, jablko, mrkev

Přidat fotografie receptu