Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

StefanieB StefanieB

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min +odležení

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava, +odležení)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie26 642 kJ /
6 368 kcal
Bílkoviny359,50 g
Tuky308,67 g
Vláknina55,49 g
Cholesterol 1,50 g
Sodík 1,83 g
Sůl4,12 g
Sacharidy511,36 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřovou panenku osolíme, kořenovou zeleninu omyjeme, oškrabeme a nakrájíme na kostičky. Krok 2: Na másle osmahneme nejdřív maso, po chvíli přidáme kořenovou zeleninu, nové koření a celý pepř.
Po osmahnutí necháme odležet nejlépe do druhého dne. Krok 3: Druhý den dáme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme jednu hodinu.
Po upečení vyhodíme koření a rozmixujeme, přidáme smetanu, do které zamícháme polohrubou mouku a povaříme 10 minut. Hotovou omáčku dochutíme citronovou šťávou a na talíři dozdobíme brusinkami a šlehačkou. Krok 4: Houskový knedlík:
Do hlubší mísy si prosejeme mouku se špetkou soli a uprostřed uděláme důlek.
Do důlku rozdrobíme droždí, které posypeme lžičkou krupicového cukru. Krok 5: Na takto připravené droždí nalijeme 3-4 lžíce vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Během čekání na kvásek pokrájíme obě housky na drobné kostičky.
Ve zbylém mléce dobře rozšleháme vejce. Krok 6: Na vzešlý kvásek přilijeme mléko s rozšlehaným vejcem.
Nejlépe širší vařečkou dobře zpracujeme v těsto.
Přibližně po 3 minutách hnětení těsta přidáme pokrájené žemle. Krok 7: Těsto opět důkladně propracujeme vařečkou a nakonec lehce zaprášíme polohrubou moukou.
Mísu s těstem přikryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme 40 minut kynout. Krok 8: Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rukami ještě chvíli prohněteme. Krok 9: Z hotového těsta připravíme dvě přibližně stejné šišky a necháme 10-15 minut odpočinout.
Nakynuté knedlíky vaříme v osolené vodě z každé strany 9 minut a poté vyjmeme opět na vál.
Uvařené houskové knedlíky nakrájíme pomocí režné nitě a servírujeme na talíř.

Zveřejněno 1. 11. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRQxK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková na smetaně s houskovým knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRQxK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
panenka vepřová, máslo, petržel, cibule, mrkev, celer, citron, olej, cukr krupice, ocet, brusinky, hořčice plnotučná, vývar hovězí, smetana, mouka polohrubá, koření nové koření, pepř, sůl, bobkový list, mouka polohrubá, mléko, droždí čerstvé, vejce, houska, sůl, cukr

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu