Jemná vánočka podle mojí maminky
Kdo by nemiloval tu sladkou vůni, která se line z kuchyně po dopečení vánočky. Zejména, když se jedná o tu na Štědrý den. S rozinkami, mandlemi, pletená z devíti pramenů. K tomu sladké kakao, pohádku a ráno je jako malované.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 15 596 kJ / 3 728 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 94,74 g |
Tuky | 145,31 g |
Vláknina | 17,40 g |
Cholesterol | 1,43 g |
Sodík | 263 mg |
Sůl | 0,60 g |
Sacharidy | 501,49 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky namočíme předem do rumu.
Krok 2: Lžíci cukru rozetřeme s droždím a když se rozteče, přidáme 1-2 lžíce mouky a 2-3 lžíce mléka. Řídký kvásek necháme asi 5 minut vzejít.
Krok 3: Poté přidáme cukr, prosátou mouku, změklé máslo a vše zaděláme vlažným mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky a sůl.
Krok 4: Vařečkou těsto spojíme a přendáme na vál, kde ho propracujeme. Následně do něj vpracujeme rozinky a nasekané mandle.
Krok 5: S těstem pracujeme, až se už nechytá válu. Přendáme do mísy, zakryjeme utěrkou a necháme jej na teplém místě vykynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Krok 6: Po vykynutí rozdělíme těsto na 9 stejných dílů a uválíme válečky. Nejdříve spleteme 4 válečky, hřbetem ruky doprostřed po celé délce vymáčkneme rýhu a položíme pletenec ze 3 pramenů, znovu hřbetem ruky uděláme rýhu a na ni vložíme stočené poslední 2 prameny.
Krok 7: Vánočku necháme ještě 20 minut kynout a pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky.
Krok 8: Vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 °C, po 10-15 minutách stáhneme teplotu na 180 °C. Celková doba pečení je asi 50-60 minut podle typu trouby.
Zveřejněno 5. 11. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jemná vánočka podle mojí maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VOpqO
Moje poznámka
Jemná vánočka podle mojí maminky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/VOpqO
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 17 minutami
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 10 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 19 minutami
Plněné ořechy
Handour před 30 minutami
Marokánky III - cukroví
Panova před 55 minutami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 1 hodinou
Kuřecí špízy
Tacek před 1 hodinou
Pečené brambory v troubě
Tacek před 1 hodinou
Makové kytičky
renatamanglova618 před 1 hodinou
Babiččina třená bábovka
EvaCh před 2 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
cukr,
máslo,
žloutek,
droždí čerstvé,
sůl,
mléko,
kůra citronová,
vanilka,
rozinky,
rum,
mandle,
vejce
Komentáře (6)