Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jelení kýta v zeleninové omáčce s brusinkami a perníkovým knedlíkem

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

maris maris

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 717 kJ /
2 800 kcal
Bílkoviny145,29 g
Tuky163,47 g
Vláknina33,04 g
Cholesterol 691 mg
Sodík 3,16 g
Sůl7,67 g
Sacharidy171,67 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Slaninu nakrájíme na proužky, vložíme na chvíli do mrazáku a pomocí úzkého nože prošpikujeme maso. Lehce osolíme. Připravíme silný ovocný čaj. Krok 2: V kastrolu rozehřejeme jednu lžíci přepuštěného másla a maso zprudka opečeme. Vyndáme a dáme stranou. Přidáme zbytek másla a vložíme nakrájenou zeleninu, kousek citronové kůry, koření, cukr a chvíli restujeme.
Vrátíme maso do kastrolu, podlijeme ovocným čajem, trochou vývaru a rozmícháme lžíci brusinek.
Přikryjeme a zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby přidáváme vývar.
Když je maso měkké, vyndáme ho a udržujeme v teple. Z omáčky odstraníme koření, dochutíme solí, citronem, druhou lžíci brusinek a rozmixujeme na jemný krém. Krok 3: Knedlík: rohlíky nakrájíme na kostičky a perník nastrouháme nahrubo. Dáme do mísy a zalijeme mlékem. Necháme chvíli nasáknout, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, mouku, špetku soli, perníkové koření a vše promícháme.
Hrnečky vymažeme máslem a naplníme cca do dvou třetin těstem- Vložíme do kastrolu s vařící vodou - má dosahovat přibližně kousek nad polovinu hrnečku. Zakryjeme a vaříme cca 25-30 minut. Zkusíme špejlí - když zůstane suchá, knedlík je hotový. Z tohoto množství je 7-8 plátků.

TIP: Jak uvařit hrnkové knedlíky

Zveřejněno 8. 11. 2022

Poznámka autorky maris

Místo ovocného čaje můžeme použít červené víno.

Koření můžeme svázat do kousku plátýnka nebo vložit do čajítka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jelení kýta v zeleninové omáčce s brusinkami a perníkovým knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ynkA

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jelení kýta v zeleninové omáčce s brusinkami a perníkovým knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5ynkA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (2)

Marie Svarcova: a já moc děkuji za krásný komentář;-):-K:-K

:-)<3:yes::yes: Vypadá to úžasně a určitě tak i chutná. Výborně se bude hodit o vánočních svátcích. Maruško děkuji za recept :-K

Suroviny:
kýta jelení, slanina, mrkev, celer, petržel, cibule, bobkový list, pepř černý, koření nové koření, jalovec, cukr třtinový, citron, čaj ovocný, brusinky, ghee, vývar masový, sůl, rohlík, perník na strouhání, vejce, mléko, máslo, mouka hrubá, koření do perníku, sůl

Přidat fotografie receptu