Jelení kýta v zeleninové omáčce s brusinkami a perníkovým knedlíkem
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 717 kJ / 2 800 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 145,29 g |
Tuky | 163,47 g |
Vláknina | 33,04 g |
Cholesterol | 691 mg |
Sodík | 3,16 g |
Sůl | 7,67 g |
Sacharidy | 171,67 g |
Postup přípravy
Krok 1: Slaninu nakrájíme na proužky, vložíme na chvíli do mrazáku a pomocí úzkého nože prošpikujeme maso. Lehce osolíme. Připravíme silný ovocný čaj.
Krok 2: V kastrolu rozehřejeme jednu lžíci přepuštěného másla a maso zprudka opečeme. Vyndáme a dáme stranou. Přidáme zbytek másla a vložíme nakrájenou zeleninu, kousek citronové kůry, koření, cukr a chvíli restujeme.
Vrátíme maso do kastrolu, podlijeme ovocným čajem, trochou vývaru a rozmícháme lžíci brusinek.
Přikryjeme a zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby přidáváme vývar.
Když je maso měkké, vyndáme ho a udržujeme v teple. Z omáčky odstraníme koření, dochutíme solí, citronem, druhou lžíci brusinek a rozmixujeme na jemný krém. Krok 3: Knedlík: rohlíky nakrájíme na kostičky a perník nastrouháme nahrubo. Dáme do mísy a zalijeme mlékem. Necháme chvíli nasáknout, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, mouku, špetku soli, perníkové koření a vše promícháme.
Hrnečky vymažeme máslem a naplníme cca do dvou třetin těstem- Vložíme do kastrolu s vařící vodou - má dosahovat přibližně kousek nad polovinu hrnečku. Zakryjeme a vaříme cca 25-30 minut. Zkusíme špejlí - když zůstane suchá, knedlík je hotový. Z tohoto množství je 7-8 plátků.
Vrátíme maso do kastrolu, podlijeme ovocným čajem, trochou vývaru a rozmícháme lžíci brusinek.
Přikryjeme a zvolna dusíme doměkka. Podle potřeby přidáváme vývar.
Když je maso měkké, vyndáme ho a udržujeme v teple. Z omáčky odstraníme koření, dochutíme solí, citronem, druhou lžíci brusinek a rozmixujeme na jemný krém. Krok 3: Knedlík: rohlíky nakrájíme na kostičky a perník nastrouháme nahrubo. Dáme do mísy a zalijeme mlékem. Necháme chvíli nasáknout, přidáme vejce, rozpuštěné máslo, mouku, špetku soli, perníkové koření a vše promícháme.
Hrnečky vymažeme máslem a naplníme cca do dvou třetin těstem- Vložíme do kastrolu s vařící vodou - má dosahovat přibližně kousek nad polovinu hrnečku. Zakryjeme a vaříme cca 25-30 minut. Zkusíme špejlí - když zůstane suchá, knedlík je hotový. Z tohoto množství je 7-8 plátků.
Zveřejněno 8. 11. 2022
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jelení kýta v zeleninové omáčce s brusinkami a perníkovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ynkA
Moje poznámka
Jelení kýta v zeleninové omáčce s brusinkami a perníkovým knedlíkem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ynkA
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 27 minutami
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 10 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Mystic před 12 minutami
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 32 minutami
Plněné ořechy
Handour před 43 minutami
Marokánky III - cukroví
Panova před 1 hodinou
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 1 hodinou
Kuřecí špízy
Tacek před 1 hodinou
Pečené brambory v troubě
Tacek před 1 hodinou
Makové kytičky
renatamanglova618 před 2 hodinami
Suroviny:
kýta jelení,
slanina,
mrkev,
celer,
petržel,
cibule,
bobkový list,
pepř černý,
koření nové koření,
jalovec,
cukr třtinový,
citron,
čaj ovocný,
brusinky,
ghee,
vývar masový,
sůl,
rohlík,
perník na strouhání,
vejce,
mléko,
máslo,
mouka hrubá,
koření do perníku,
sůl
Komentáře (2)