Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maďarský vepřový perkelt

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 55 min

65 min (10 min příprava + 55 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 016 kJ /
1 199 kcal
Bílkoviny116,39 g
Tuky59,99 g
Vláknina16,76 g
Cholesterol 611 mg
Sodík 386 mg
Sůl0,71 g
Sacharidy43,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné maso nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme. Do rozehřáté hluboké pánve nebo rendlíku dáme sádlo a necháme zezlátnout cibuli nasekanou nahrubo. Přidáme maso a restujeme, aby se zatáhlo ze všech stran. Přidáme prolisovaný česnek, sladkou papriku, protlak, nasekanou feferonku bez semeníku a po promíchání mírně podlijeme. Krok 2: Pod pokličkou pomalu dusíme za občasného míchání a mírného podlévání. Perkelt nepodléváme tolik jako guláš, má mít hustou konzistenci bez zahušťování. Když je maso téměř měkké přidáme čerstvé papriky, předem očištěné a nakrájené na proužky. Krok 3: Dodusíme doměkka, podle potřeby dochutíme solí a pepřem. Krok 4: Na tarhoňu rozklepneme vejce do misky a postupně přidáváme polohrubou mouku, až vznikne tužší těsto. Necháme 20 minut odpočinout a poté nejlépe na pečicí papír nastrouháme nahrubo na velkých slzách.
Na papír vedle struhadla dáme cca 1-2 lžíce hrubé mouky na hromádku a vždy po několika strouhnutích tu část těsta v mouce omoučíme a strouháme dál až spotřebujeme všechno těsto. Poté rozprostřeme na papíru a necháme oschnout. Vaříme stejně jako rýži, na malém množství tuku lehce opražíme, zalijeme dvojnásobným množstvím vody, osolíme a uvaříme do měkka. (2 porce) Krok 5: Perkelt podáváme s tarhoňou, noky nebo s chlebem a posypeme ho kolečky cibule.

TIP: Tarhoňa a její příprava. Těstovina je nejvíce známá z maďarských receptů

Zveřejněno 26. 11. 2022

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maďarský vepřový perkelt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6OQg

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maďarský vepřový perkelt

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z6OQg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
plec vepřová, sůl, pepř mletý, sádlo, cibule, česnek, paprika sušená sladká, protlak rajčatový, feferonka, paprika čerstvá červená, vývar masový, vejce, mouka polohrubá, mouka hrubá

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu