Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žloutkové vykrajované (foukané)

Žloutkové foukané cukroví je jedno z tradičních druhů, které nesmí nejen na vánočním stole chybět. Z pár surovin vykouzlíte opravdu lahodné kousky. Tajemstvím jejich nafouknutí je použití amonia, které dostanete koupit v drogerii.

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janatka janatka

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odležení v lednici

55 min (45 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odležení v lednici)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 543 kJ /
1 564 kcal
Bílkoviny15,64 g
Tuky19,78 g
Vláknina1,20 g
Cholesterol 638 mg
Sodík 38 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy330,24 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer ušleháme ze žloutků a poloviny cukru (150 g) pěnu a přidáme amonium. Dáme do lednice. Krok 2: Ráno přimícháme mouku a zbylou polovinu cukru. Krok 3: Vyvalujeme mezi fólií. Vykrájíme různé tvary a dáme na plech s pečicím papírem. Krok 4: Plech vložíme trouby a při 150 °C pečeme asi 10-15 minut. Hlídáme. Až se nafouknou jsou hotové.

TIP: Kalendář vánočního pečení: Kdy upéct pracny a kdy marokánky. Přehledně

Zveřejněno 28. 11. 2022

Poznámka autorky janatka

Recept jsem objevila na FB. Amonium se prodává v drogerii, je to pomůcka pro cukráře. Toto právě dává tomu receptu to, že to vyběhne (nafoukne se). Vyzkoušeno poprvé a určitě pro mne lepší recept a postup. Ty klasické do formiček - s nimi jsem měla problémy, všechny se nepovedly. U tohoto receptu vše vyšlo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žloutkové vykrajované (foukané)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJY4j

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žloutkové vykrajované (foukané)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJY4j

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

mona13: Díky za názor a omlouvám se, že reaguji dlouho. Já opravdu peču na 150 °C. Zatím to vždy vyšlo podle mých představ. Každému to chutnalo.;-)

janatka: Zřejmě při opisování vašeho receptu někdo špatně opisoval. Ale na receptu je stále 170C a vy píšete 150C v odpovědi na moji poznámku. Asi by to měl někdo opravit. FB nemám, čerpala jsem jen zde. Tak to vidím na šotka.
Jak jsem psala, recept nezatracuji, nově vyzkouším. Vážím si každého, kdo dá recept k dispozici ostatním. Doufám, že Vás to neodradí od dalších receptů.
Taky se mi stalo, že jsem poslala někde recept a někdo při opisování změnil množství mléka z 0,5 litru na 5 litrů.:-K

mona13: To si vůbec nejsem vědoma, že bych upravovala suroviny. Takto jsem to připravila podle tohoto receptu, který jsem našla na fb. Jen mne moderátorky poupravily suroviny, aby to nebylo rozházené, jinak je vše jak to bylo psané.
Žloutkové foukané
Večer : 3 žloutky utřít s 15 dkg cukr moučka a přimíchat jednu malou lžičku Amonia ( kupuje se v drogerii ) , dát do lednice odpočinout ????
Ráno , přimíchat 15 dkg cukr moučka a 4 dkg hladké mouky
Vyválet a vykrájet formičkou , na pečícím papíře péct na 150 st než vyběhnou ????
Moc mě mrzí, že jsi nebyla spokojená.:-O Pokaždé se netrefíme každému;-)

Těšila jsem se na tento recept. Nejdříve recept byl 4 žloutky, 400 cukr ml, 1 mírně vrch.lžička amonia, 50 mouka hladká. Než jsem pekla, autorka recept opravila na 300 cukr, ostatní množství zůstalo. Udělala jsem těsto - bylo řídké, tak jsem musela přidávat cukr a mouku, abych mohla vyválet. Tak jsem po upečení znovu zkontrolovala recept a vida, už je to 3 žloutky,300 cukr, 1 káv.lž.amonia,40 mouka hl. Tak to zřejmě mělo být napoprvé. Nezatracuji recept a doufám, že až budu dělat příště, že se to povede. Protože amonium hodně nadzvedlo cukroví, dám jej příště tak 3/4 káv. lžičky max. Původní teplotu 170C jsem snížila na 150 C. Cukroví tolik nevyběhlo, peklo se o cosi déle, ale bylo pěkné. S teplotou 170C vyběhlo cukroví moc, vyvracelo se a praskalo.

JanaHl: Vůbec neumím poradit.:-( Snad někdo jiný!!?? Já jsem si také koupila amonium. Je to kvůli tomu, aby to krásně vyběhlo, tedy nafouklo se. Myslím, že ten prášek do pečiva to tak neudělá.:-)

Můžu prosím místo amonia použít kypřící prášek s vinným kamenem? Chtěla bych to cukroví zkusit, ale amonium nemám.

U nás, už od mého dětství, toto cukroví taky patřilo k tomu, které prostě na Vánoce nesmělo chybět, ale poslední léta už taky ho nedělám, i pro nás je moc sladké a chutě se nám posunuly trochu jinam. To ale neznamená, že není výborné.:-) Máš ho krásné;-):-)

:-):yes: dělám tak rakvičky už cca 50 let podle receptu mé mamky. dovolila jsem si přidat foto, ten můj recept z r. 2017 jsem tu nenašla ale je naprosto stejný:-K

Suroviny:
žloutek, cukr moučkový, amonium, mouka hladká

Přidat fotografie receptu