Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlý chléb z formy (bez hnětení)

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Doba přípravy 125 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 45 min

125 min (80 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 547 kJ /
1 326 kcal
Bílkoviny42,25 g
Tuky7,70 g
Vláknina17,25 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 3,23 g
Sůl8,00 g
Sacharidy263,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sušené droždie a cukor zamiešame do 200 ml vlažnej vody (odoberieme z celkového množstva) a necháme stáť 20 minút. Krok 2: Múku preosejeme, vmiešame soľ, semienka, rascu, vodu s rozpusteným droždím a zvyšok vlažnej vody (150 ml). Lyžicou (varechou a pod.) zamiešame, nemiesime, nehnetieme, trvá to pár sekúnd. Prikryjeme nádobu igelitom, fóliou aj utierkou a necháme pri izbovej teplote stáť cca 40 minút. Krok 3: Formu vymažeme olejom alebo vystelieme pečiacim papierom. Cesto pomocou stierky presunieme do formy (bez miesenia), hustá polotekutá hmota.
Povrch uhladíme mokrou rukou, môžeme posypať semienkami.
Znovu zakryjeme a necháme stáť 20 minút. Krok 4: Po uplynutí tejto doby by forma mala byť plná a presunieme ju do rúry rozohriatej na 230 °C. Krok 5: Pečieme 20 minút, potom teplotu znížime na 190 °C a pečieme ďalších 25 minút.

Zveřejněno 2. 12. 2022

Poznámka autora magdalenka

Chlieb je pórovitý, pružný, zvonku chrumkavý. Použila som formu 10 cm x 25 cm, výška 7 cm. Je chutný aj bez semienok, samozrejme.

Semienka som dala ľanové a slnečnicové, mám vyskúšané aj iba zo samotnej pšeničnej múky. Cesto je dosť hydratované, ale forma podrží tvar.

Výhodou tohto chleba je jeho nenáročná príprava, odpadá miesenie, dlhšie čakanie na vykysnutie. Zvládne ho aj začiatočník. Iba zamiešame a sledujeme si čas a teplotu rúry.

Doba kysnutia závisí aj od teploty okolia, môžu byť mierne odchýlky od doby, ako uvádzam.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlý chléb z formy (bez hnětení)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBoZQ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rychlý chléb z formy (bez hnětení)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBoZQ

Komentáře (33)

Veronika.Hrozna: áno, je to najjednoduchší a najrýchlejší chlieb a prudko jedlý. Každému sa vždy podarí. (Pečiem striedavo s kváskovým chlebom.) Sušené droždie v tomto chlebe necítiť, nie je to ako s čerstvým droždím. Pečiem naraz z 500 g múky a 500 g vody v dvoch formách naraz. Dám cca 60 -80 g žitnej a zvyšok obyčajnej pšeničnej hladkej múky, dávam celý sáčok sušeného droždia. Ak dávam semienka, pridám trochu viac vody. Vo forme nechám kysnúť dlhšie, čas nesledujem, keď vidím dosť bublín, idú do rúry...:-8 Nech sa ti darí aj chutí a nech chutí aj p. domácemu!

magdalenka: Sice nenaběhl, ale je krásně do zlatova upečený, zkoušela jsem jestli je měkký a je! Teď je ještě vlažný, nakrojím až bude úplně studený. Oproti předešlým "chlebovým výrobkům" se mi zdá velmi dobrý. Krásně se vyklopil z formy a povrch má samou bublinku, zespod a boky. :-D
Rozhodně, ho zbaštíme a bude druhý pokus. ;-) Písnu, jaký byl chuťově. Teď jsem ochutnala a je to dobrý chléb s bublinkami s křupavou kůrčičkou , mňam ! Vůbec není cítit droždí! Snědla jsem tu křupavou patku a pak jsem k ní, zakusovala druhý řez chleba.;-) K tomu fazolačku, nakyselo s uzeným! Asi blbuvzdorný recept, jinak si to vysvětlit neumím. Chleba se povedl!

Veronika.Hrozna: v horúcej rúre by malo naskočiť, nie klesnúť. Neotváraj rúru, iba sleduj čas.

magdalenka: Těsto jak sem ho dala do trouby, trošku kleslo......už se peče 13 minut.:-O

Veronika.Hrozna: ten igelit sa nemá dotýkať, inak sa nalepí, musíš ho tak do výšky trochu našuchoriť. :-8 dávam do väčšieho sáčku dve formy naraz. Ale žiadna tragédia u teba nebude, je to len chybička krásy. Cesto v rúre určite naskočí beztak.

magdalenka: A bylo to dost nakynuté ???? Nalepilo se mi to na ten igelit. Je to cca 12 mm pod krajem formy, bubliny jsou. Mám to vyrovnat nebo čekat, až bude plná forma a ono se z toho nalepeného igelitu srovná? Zůstaly tam takové mini cancourky. Já věděla, že něco vyvedu.:-(

Veronika.Hrozna: uvidis, bude to ok. Teraz zacne pod igelitom viac pracovat. Z formy to neutecie. :-8 minule som odisla aj do obchodu, na cesto som zabudla. A ja nevymazavam, nechcem mastny povrch.

magdalenka: Vymazala jsem máslem, mám s nepřilnavým povrchem. Při přesunu do formy to bylo jako andělské vlasy, takové jemné provázky, navrchu byly bublinky asi 4, bylo to dost nakynuté ???:-( Zakryla jsem to igelitem, aby neoschlo. Zapmněla jsem pomatlat mokrou rukou, tak jsem se vrátila a pomatlala a ještě jsem na něj cmukla pusou, aby nespadlo. To dělala moje tchýně, když dala něco, co mělo být nadýchané do trouby, pověra, ale milá! :-D

Veronika.Hrozna: ja do formy davam pec papier. Vo forme kysne pod igelitom.
Na vrch nic netreba. Iba stierkou presunies cesto.

magdalenka:Droždí jsem kontrolovala první! Vidíš, to byla důležitá informace, těsto bublinky v něm! Zatím to kyne, je už půl mísy!:-8 Fakt to nemíchat při přendávání do formy? Zkoušela jsem prstíkem, je to řídké, měla jsem celý prst od těsta. Co dát před pečením navrch chleba? Stříknout vodu, nebo zapařit troubu trochou vody? Dát do formy olej, nebo máslo? Když to přendám do formy, na druhé kynutí, taky zakrýt igelitem ?

Veronika.Hrozna: neboj sa, každému sa podarí. Len si skontroluj droždie, či náhodou nie je po záruke. Semienka tiež nie sú nevyhnutné.Múku hocijakú hladkú pšeničnú, stačí. My máme radi aj s trochou ražnej.
Cesto vo forme môžeš nechať aj dlhšie, neutečie. Proste aby forma bola plná a cesto samá bublina.

Jdu do toho, uvidíme, co zase zmatlám!Mám jenom pšeničnou chlebovou? Mohu dát místo žitné mouky?

magdalenka: super, díky. Ten chleba je fakt bomba. Dnes jsem použila celozrnnou špaldovou mouku a všem moc chutnal

Gabina: Nie, nepreratúvam - funguje to tiež -1 sáčok sušeného droždia dám na 500 g múky (100 žitná a 400 pšeničná) a vody dám 500 ml. Časy už ani nesledujem, proste to rastie vo forme a keď sa mi zdá už dosť nakysnuté, dám obidve formy naraz do rúry.

magdalenka: takže si to poměrově rozpočítáš na 500 g mouky?

Gabina: obycajne robim z 500 g muky a peciem naraz v dvoch formach, cely sacok suseneho drozdia.

Už je po něm 😁. Pro velký úspěch zadělávam na další

Gabina: Vďaka, skvelá správa, naozaj ma potešilo, že si skúsila podľa mňa piecť chlieb. Ja momentálne kváskujem, ale ak rýchlo potrebujem mať chlieb na stole, siahnem po tomto recepte. A chutí nám.

Vyborny měkký chlebík s minimem prace. Moc děkuju za recept :-K pekla jsem v silikonové formě na chlebicek, přidala jsem dýňová, chia a slunečnicová seminka

Veronika.Hrozna: toto by som s omladkom urcite nerobila. Iny princip.

magdalenka: Aha, to me nenapadlo. Zkusim s omladkem, pisnu,jaky byl.

Veronika.Hrozna: myslim, ze zrejme kvoli chuti, aby pripominal kvaskovy chlieb.:-8

magdalenka: Proč je v některých receptech přidáván do chleba ocet?

maris: :-D:-D:-D

magdalenka: u Tvých receptů není potřeba odvaha;-):-), můžu jen doporučit:yes::-):-K

maris: Teší ma, že si našla odvahu a vyskúšala. Už som myslela, že recept prejde v podstate bez povšimnutia, nikto nenájde odvahu na vyskúšanie. Pritom je to také jednoduché...:-8 Na fotke vidno, že sa ti chlieb vydaril a že chutí - to je pocta. Vďaka.

Dnes jsem se konečně dostala k vyzkoušení. Chleba je výborný.:yes::yes: Semínka jsem použila taky lněná a slunečnicová. Určitě jsem nedělala naposledy :-8. Dovolila jsem si přidat fotky:-8

Veronika.Hrozna: pečenie s omládkom - riedky kvas, druh prefermentu - je o niečom inom. Tento chlieb je rýchly, cca za 2 hodiny a niečo, máš hotovo. A bez miesenia, ideálny, ak ťa tlačí čas.

magdalenka: Nezkoušela si jej s omládkem? Těch kvasnic je tam hodně, nejsou cítit v chlebu? Opravdu je jednoduchý, snad zkusím......

Holky, budem čakať vaše odozvy. V obchode chlieb kupujeme výnimočne, vyskúšala som kvantum receptov, aj kváskovaním som si prešla...samozrejme, kváskový je vyšší level. Tento je bez námahy raz dva hotový, ako alternatíva k iným chlebom, čo je niekedy výhodné. U mňa tie teploty rúry a časy sedia.

Suroviny:
voda, droždí sušené, cukr, sůl, kmín drcený, mouka hladká, mouka žitná chlebová,

Přidat fotografie receptu