Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborová omáčka II.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Tonja

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 45 min

55 min (10 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 118 kJ /
745 kcal
Bílkoviny19,24 g
Tuky1,15 g
Vláknina24,32 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 61 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy153,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli nakrájíme nadrobno, na oleji zesklovatíme, přisypeme mletou papriku, krátce orestujeme a ihned zalijeme vodou. Přidáme oloupané a na plátky nakrájené brambory, sůl a zeleninový bujón. Krok 2: Když jsou brambory měkké, rozmačkáme je, omáčku zahustíme záklechtkou, kterou připravíme tak, že rozmícháme polohrubou mouku ve vodě. Necháme cca 15 minut za častého promíchání pozvolna provařit. Ke konci přidáme smetanu a dochutíme solí a kapkou octa. Krok 3: Podáváme jako hlavní chod, nejčastěji s vařeným vejcem. Dá se ale použít např. i drobné maso z vařené slepice apd. Někdo si k omáčce ještě rád přikrojí krajíček chleba.

TIP: Brambory - velký přehled bramborových jídel a receptů

Zveřejněno 17. 12. 2022

Poznámka autora Tonja

a) Kdo odmítá používat průmyslově vyráběné bujóny může místo vody použít zeleninový vývar.

b) Záklechtku uděláme rozmícháním polohrubé mouky ve vodě.

c) Je to starý rodinný recept ze strany mé tchýně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborová omáčka II.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OYlwr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bramborová omáčka II.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OYlwr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

casino: Pod pojmem "uvaří něco jiného" jsem myslel, že si vybere jiný recept, recept na jiné jídlo. Nepochopils mě, milý Casino.

casino: Výrazem "nezkušená uvaří něco jiného" jsem myslel, že si uvaří jiné jídlo podle jiného receptu, ne že uvaří podle tohoto receptu jídlo s jiným výsledkem. Když se někomu jakýkoliv recept nelíbí nebo je mu nejasný, tak podle něho přece nevaří.

RubyRom: Na fotce by byl talíř (hluboký) a něm oranžovo okrová hmota, rovná, hladká. Celkem nezáživný pohled, ale dobrá chuť. Příště fotku přidám.

Já nechci tady začínat nějaké dohadování. Podíval jsem se ale také na recepty "právě bylo uvařeno" a "nejnovější recepty" a u 4 receptů se vyskytuje podobný problém jako vytýkáte mně. Pokud má systém "topek" sloužit jako učebnice pro začínající kuchařky, tak mnou založený recept smažu; ten opravdu není učebnicový.

Já bych ráda ke každému receptu viděla fotku.

Tonja: "nezkušená uvaří něco jiného"
To je řeč jak rozprávka :-//
Nezkušená kuchařka rozpozná až po uvaření, že rcp je na dvě věci:-!
Leda..., leda by měla ujeté chutě a ujížděla by na nepovařené mouce v záklechtce 8-(

mika59: Tak to jako návod ber. Jak říkáš, zkušená kuchařka si poradí, nezkušená neporadí. Tak si to zkušená může udělat, nezkušená uvaří něco jiného. Takových receptů návodů jsem na "topkách" potkal už desítky.
Vše nejlepší v roce 2023
Tonja

Jídlo je fajn, jen nechápu poměr..brambory, cibule, sladká červená paprika
trochu polohrubé mouky. Jak si má nezkušená kuchařka poradit..A olej není v surovinách. Já bych si poradila, ale už mám taky něco odvařeno. Ale trochu poměr surovin by měl být základ receptu.,Tohle je návod, ne recept.

Dnes jsme měli tuto omáčku k obědu s masem z vařené těžké slepice (byla z ní polévka). Všichni u stolu si přidávali.

Suroviny:
brambory, cibule, olej, paprika sušená sladká, mouka polohrubá, sůl, smetana na vaření, bujón zeleninový, ocet

Přidat fotografie receptu