Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krémová chřestová sváteční polévka

Tato polévka vyžaduje delší a pracnější přípravu, odmění se nám ale za to skvělou chutí. Brambory a chřestové špalíčky zalité jemným chřestovým krémem podáváme posypané čerstvou pažitkou nebo petrželkou.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Miru63 Miru63

Středně náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 947 kJ /
704 kcal
Bílkoviny10,16 g
Tuky46,95 g
Vláknina3,60 g
Cholesterol 149 mg
Sodík 1,70 g
Sůl4,20 g
Sacharidy42,74 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve oloupeme a oškrábeme všechny stonky. Nejdříve odlomíme nebo seřízneme dřevnaté konce chřestu. Někdy to může být až ¼ stonku. Po odlomení (odříznutí) musí být na řezu svěží vzhled. Odřezky nevyhazujeme, ale odložíme, budeme je ještě potřebovat. Krok 2: Škrabkou důkladně oškrábeme celé stonky, proto kupujeme silnější výhonky, jelikož z tenkých by toho moc nezbylo. Začínáme škrábat od špiček cca 1,5 cm pod špičkou. Je to vlastně květ a tento květ a část stonku 1,5–2 cm pod ním je nejchutnější a nejcennější část chřestu. Nelekáme se většího odpadu (nepřijde nazmar), ale je důležité zbavit stonky nerozskousatelných vláken, což oceníme při mixování, tuhá vlákna se nebudou namotávat na nože mixéru. Krok 3: V osolené vodě uvaříme tři střední brambory nakrájené na menší kostky. Krok 4: Blanšírování: Ve větším nízkém a širokém kastrolu přivedeme osolenou a bílým vínem a máslem ochucenou vodu k varu. Připravíme mísu s ledovou vodou. Chřest vložíme do vroucí vody a vaříme nanejvýš 3-5 minut a poté ihned vložíme do ledové vody a zchladíme, abychom přerušili vaření. Tím bude chřest křupavější a ponechá si krásnou bílou barvu (nezešedne). Blanšírujeme postupně a ne všechen chřest najednou, tím bude uvařený rovnoměrně a vyhneme se rozdílné tuhosti nebo měkkosti, ale také získáme chuťově chřestovější vývar. Proto vodu po blanšírování nevyléváme. Krok 5: Do vývaru vložíme odřezky a slupky chřestu a povaříme dalších 5 minut. Poté scedíme a odložíme. Teď už je možné odřezky a slupky vyhodit. Krok 6: Zchlazený, osušený, blanšírovaný chřest rozdělíme.
Na krémovou polévku budeme potřebovat 5 stonků a ostatní dáme do lednice a použijeme na jiné recepty. V lednici vydrží takto upravený chřest až 5 dní. Krok 7: Polévka: V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z chřestu. Provaříme, přidáme polovinu brambor a čtyři stonky chřestu nakrájeného na cca 2 cm špalíčky, ze kterých jsme odřízli špičky. Tyto špičky a jeden stonek necháme jako vložku. Polévku prohřejeme s brambory a chřestem, rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka na krém. Zjemníme smetanou a dochutíme solí a muškátovým oříškem. Krok 8: Servírujeme tak, že do talíře vložíme brambory, chřestové špalíčky, zalijeme krémem, ozdobíme špičkami chřestu a posypeme pažitkou nebo petrželkou.

TIP: Chřest - nejlepší recepty

Zveřejněno 7. 1. 2023

Poznámka autorky Miru63

Dnes budeme pracovat s bílým chřestem. Ideálně ihned po nákupu, i v případě, že chřest máme v plánu použít v jiný den, chřest ihned zpracujeme a připravíme k další úpravě.

Věděli jste, že Československo bylo kdysi chřestovou velmocí a chřest se vyvážel do celého světa? Byl oblíbenou pochoutkou i na císařském dvoře ve Vídni. Během totality jeho sláva upadala a získal neprávem reputaci buržoazní pochoutky. Důkazem slávy českého chřestu je i jeho název. Všechny evropské země vycházejí při jeho označení z řeckého slova asparagos. Chřest je původní staročeské slovo a písemné zmínky o něm pocházejí už z dob Karla IV.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krémová chřestová sváteční polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xkGqq

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krémová chřestová sváteční polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xkGqq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
chřest bíly, brambory, voda, smetana na vaření, víno bílé, máslo, mouka hladká, sůl, ořech muškátový, pažitka

Přidat fotografie receptu