Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maková babka s povidly

Hodnocení receptu je 4,7 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Mama-mia Mama-mia

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez dob kynutí

80 min (40 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 1 kus

Klasická forma na toustový chléb.

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 139 kJ /
3 857 kcal
Bílkoviny74,53 g
Tuky118,47 g
Vláknina52,02 g
Cholesterol 396 mg
Sodík 690 mg
Sůl1,61 g
Sacharidy585,02 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ohřejeme mléko. Z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a droždí zaděláme kvásek, který necháme vykynout. Krok 2: Ostatní ingredience smícháme, přidáme kvásek a vypracujeme nelepivé těsto.
Necháme kynout zakryté utěrkou 1 hodinu v pokojové teplotě nebo v kynárně 30 minut. Krok 3: Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na čtverec 30 x 30 cm a potřeme jej rovnoměrně povidlovou náplní, kterou jsme připravili smícháním všech ingrediencí. Náplň musí být dostatečně hustá, aby při dalším zpracování nevytékala. Krok 4: Takto připravený plát smotáme do rolády, kterou podélně (po delší straně) prořízneme na dva stejné prameny. Ty poté smotáme do spirály a opatrně přeneseme do olejem vymazané chlebíčkové formy, kterou jsme vyložili pečicím papírem. Těsto zlehka potřeme olejem. Krok 5: V pokojové teplotě necháme nakynout, dokud těsto není až po horní okraj formy. Krok 6: Pečeme ve vyhřáté troubě na režim horkého vzduchu při 160 °C, asi 35−40 minut. Propečenost těsta zkusíme špejlí. Krok 7: Ještě vlažnou babku polejeme citronovou polevou (moučkový cukr utřeme s citronovou šťávou a kůrou dohladka, do pastovité konzistence) a ozdobíme sušenými kvítky.

TIP: Jak připravit citronovou polevu - návod

Zveřejněno 12. 1. 2023

Poznámka autorky Mama-mia

Starý židovský recept podle Kluků v akci. Babka je skvělá na snídani i ke kávě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maková babka s povidly

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YE6Lp

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Maková babka s povidly

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YE6Lp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Děkuji:-)

:-)<3:yes::yes: skvělá kombinace, určitě upeču :-K

Suroviny:
mouka hladká, mléko, cukr krupice, máslo, mák mletý, vejce, droždí, sůl, povidla švestková, mák mletý, perník strouhaný, rozinky, rum, koření do perníku, cukr moučkový, šťáva citronová, citron, olej,

Přidat fotografie receptu