Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chleba z remosky

Jak jednou ochutnáte domácí chleba, hned si ho zamilujete. Tento chléb v remosce nejen kyne, ale následně se i peče. Nedrobí se, má křupavou kůrku a vydrží měkký celý týden. Pokud nemáte remosku, můžete péct i v troubě.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Rin-Andi Rin-Andi

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 60 min + 60 minut kynutí

80 min (20 min příprava + 60 min tepelná úprava, + 60 minut kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Příprava kvásku: Do hrnku s vlažnou vodou (50 ml) rozdrobte kostku čerstvého droždí. Přidejte 1 lžíci cukru a 1 lžíci hladké mouky. Zamíchejte a nechte na teplém místě kvásek vzejít do husté pěny. Pokud hrnek přikryjete, kvásek rychleji vzejde, čemuž pomáhá i cukr. Voda by neměla být horká, jinak kvasinky usmrtí. Krok 2: Mezitím ve veliké míse dobře promíchejte hladkou mouku s ovesnými vločkami, žitným kváskem, solí a kmínem. Poté přidejte uvařené nastrouhané brambory a nakonec vzešlý kvásek. Vlažnou vodu přilévejte dle potřeby postupně, abyste získali hladké (středně tuhé) těsto, které se nelepí a drží tvar. Krok 3: Z vypracovaného těsta vytvarujte požadovaný tvar a vložte rovnou do pečicí formy, ve kterém chleba budete péct. Formu můžete vymazat sádlem nebo použijte pečicí papír. Krok 4: Přikryjte utěrkou, případně potravinovou fólií a nechte na teplém místě vykynout přibližně 1 hodinu. Za tuto dobu by těsto mělo nakynout na svůj dvojnásobek. Krok 5: Chleba pečte v remosce přibližně 1 hodinu. Posledních 20 minut pečení chleba potírejte slanou vodou, aby se vytvořila křupavá kůrka. Krok 6: Pokud chleba budete péct v troubě, prvních 10 minut pečte na 230 °C, poté snižte teplotu na 200 °C (teplotu přizpůsobte). Posledních 20 minut pečení můžete chleba potírat slanou vodou, aby se vytvořila křupavá kůrka. Do trouby na dno můžete vložit hrnek s vodou.

Jak péct v remosce

Zveřejněno 28. 1. 2023

Poznámka autorky Rin-Andi

Místo čerstvého droždí můžete použít droždí sušené, postup na kvásek je stejný. Do těsta místo ovesných vloček můžete přidat vlákninu, případně semínka dle chuti každého. Nicméně ovesné vločky značně vylepšují chuť chleba. Místo vařených brambor můžete přidat bramborové těsto v sáčku (50 g), nemá to vliv kvalitu těsta. Žitný kvásek od Dr.Oetker přidávám do těsta kvůli jedinečné chuti, kterou upečený chleba získá. Žitný kvásek můžete nahradit 1 rovnou lžící octa, ale na výslednou chuť chleba to vliv má. Těsto dávám kynout rovnou do mísy od remosky, do kterého vložím dortovou formu, který vyložím pečicím papírem. Po vykynutí s těstem již nic nedělám, rovnou peču. Usnadňuji si tím práci.

Na závěr: Chleba se nedrobí, vydrží měkký celý týden a má výbornou chuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba z remosky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kR53x

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba z remosky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kR53x

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, vločky ovesné, kvas žitný, brambory, sůl, kmín celý, voda, droždí, cukr, voda, mouka hladká

Přidat fotografie receptu