Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kváskový žitno pšeničný chléb s pohankou

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Javor Javor

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min +12 hod rozkvas +4,5 hod kynutí

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, +12 hod rozkvas +4,5 hod kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 964 kJ /
2 143 kcal
Bílkoviny68,23 g
Tuky14,53 g
Vláknina28,63 g
Cholesterol 15 mg
Sodík 6,58 g
Sůl16,00 g
Sacharidy420,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer připravíme rozkvas smícháním surovin v misce, kterou následně přikryjeme potravinovou fólií a necháme 10-12 hodin pracovat. Krok 2: Odebereme 1 lžíci kvásku do skleničky a uložíme do lednice na příště. Krok 3: Do rozkvasu přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Buď ručně nebo v robotu.
Necháme kynout po dobu dvou hodin zakryté fólií. Během této doby těsto alespoň třikrát navlhčenou rukou přeložíme. Nezapomenout vždy přikrýt. Krok 4: Po dvou hodinách na pomoučeném vále několikrát přeložíme a vytvarujeme bochník, který přesuneme do pomoučené ošatky.
Ošatku dáme do mikrotenového sáčku a uložíme na 2,5 hodiny do ledničky k dalšímu vykynutí. Krok 5: Po uplynutí doby vyklopíme na plech vyložený pečicím papírem. Krok 6: Lehce povlhčíme, 3x nařízneme a dáme péct do trouby předehřáté na 250 °C a pečeme 15 minut na kůrku, pak teplotu snížíme na 200 °C a dopečeme ještě jednou patnáct minut.
Na dno trouby dáváme menší pekáček, do kterého nalijeme při vkládání chleba cca 3 dl vody kvůli páře. Krok 7: Vyndáme na mřížku a necháme pozvolna vychladnout.

TIP: Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny

Zveřejněno 2. 2. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový žitno pšeničný chléb s pohankou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrO3l

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kváskový žitno pšeničný chléb s pohankou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KrO3l

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Chlieb je výborný, vďaka za recept! Pridávam foto. :yes:

:-)<3:yes::yes::-K

Suroviny:
kvásek, mouka žitná, voda, sůl, kmín celý, podmáslí, mouka chlebová pšeničná, mouka pohanková

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu