Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zabíjačková polévka

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janky3 janky3

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Nasekanou cibuli osmažíme, přidáme nasekaný česnek ohlídáme, aby se nespálil, vyklopíme celou sklenici základu a zalijeme asi 800 ml vody.
Přihodíme vývar. Krok 2: Necháme provařit, přidáme majoránku a mletý pepř, po třech minutách i kroupy.
Kdyby byla polévka slanějšíí, může se ještě naředit převařenou vodou.

TIP: Domácí zabijačka je tradice. Jaké recepty jsou s ní spojené?

Zveřejněno 3. 2. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zabíjačková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PN13y

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zabíjačková polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/PN13y

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Kdysi jsem uplácel řezníky pro trochu krve do PETky... :-(
Kdysi jsem krev prohnal mrazákem, ale nebylo to ono... :-(
Mám pochopení pro nostalgické vzpomínání v komentářích...:-K
No, než ale toto, tak spíše totok :-)
Račte si všimnout posledního řádku v surovinách ;-)

Merylas (moderátorka): Asi máte lepší možnosti v nákupech. Já musím do městečka autem 14 km + 14 km zpět a využít mohu jen Penny, Lidl a teď nově Billu, pak dvě řeznictví. Všude je drahé maso, k tomu nafta. Takže když dostanu dopoledne sklenici krevního základu, uvařím polévku hned a hned si ji užiji. Kostka extra silného masového vývaru má úžasnou chuť, které bych pouhým vyvařením kostí i po zredukování nedosáhla. Ale samozřejmě je to každého rozhodnutí a také finančních možností. "Proti gustu žádnej dišputát." Hlavně že si pochutnáme a to je hlavní.:-8

janky3: Tak je to věc možností, názoru a chuti každého z nás. ;-) Já u nás vepřové kosti koupím běžně, někdy mám vývaru více a tak ho zmrazím na pozdější použití. Právě, že do takových zabijačkových pokrmů bych nerada dávala nějaké vývary v kostce, spíš to, co se běžně používá při domácích zabijačkách.

Merylas (moderátorka): Vepřové kosti a žebírka se hned tak neseženou a silný masový vývar v kostce je cítit masem, je nesrovnatelně lepší než masox a používám ho ráda. Ušetřím plyn, čas a nervy při návštěvě Zemana.

radekhk: Kdysi, když platily normy, jsem kupovávala jelítka a také z nich dělala zabíjačkovou polévku, vyvařila jsem kosti od krkovičky a kotlet, někdy jsem odkrojila spodní čast bůčku. Majoránku si pěstuji a je to síla. Ale nyní se to nedá jíst a navíc tam cpou koření, které to kazí. Uzeniny už nekupuji vůbec, jen šunku a Oravskou slaninu, najdu-li libovou.

magdalenka: Oni (od nich jsme dostali základ) vařili maso s bobkovým listem, s novým kořením a kuličkami pepře. Tak už nebylo třeba přidávat.

Taky jsme dělávali domácí zabijačky, tady bych vynechala ten vývar v kostce. Spíš bych si uvařila trochu vývaru z vepřových kostí.

Pridávam do podobných polievok aj nové korenie...tým sme nešetrili pri príprave krvavničiek, takže preto aj do polievky.

Já pocházím z malé vesničky kde se dělaly zabíjačky od nepaměti a ,,pdelačka" dělala vždy do brutaru aby bylo pro sousedy , rodinu a něco zbylo samozřejmě doma.. s kámoši stejně smyšlejícíma v práci jsme dali hlavy dohromady , zajeli do řeznictví a koupili vepřovou hlavu,koleno,lalok a vepřový ořez a šest kroupových jelit... Nandali jsme to do 20-ti litrového hrnce , zatopili v petrách a vařili cca 2,5 hodiny v mírně osolené vodě,poté maso vyndali obrali,nasekali a udělali z něj haši. Vývar jsme opět zahřáli zredukovali tak na 5 litrů a vysypali svlečené jelita, provařil, dochutili a páni skoro jak doma... šlo by to asi i v domácích podmínkách,máme tak se zelím a bramborem kompletní oběd a zbytek polívky do mrazáku , nebo na sezvání sousedů a baštu jak kdysi

janky3: Souzním s Vámi.:-K

OMLOUVÁM SE? ŽE TO PÍŠI SEM, ALE POTŘEBOVALA JSEM SI POKECAT A REAGOVAT NA KOMENTÁŘ.
Marie Svarcova: My jsme nikdy zabíjačku nedělali, neboť jsme bydlili ve městě. Vesnici jsme si užili o prázdninách u babičky v Ražicích. Ta měla králíky a slepice, ale nezabíjela je sama. Někdo se vždy našel. U babičky v Písku měli prasátko, které umřelo věkem, neboť mezi nimi vznikl přátelský vztah a kamaráda přeci nesežeru. Právě tak slepice si užívaly důchodu. Pak už se jen měly. Nyní bydlím v malé vísce, kam jsme utekli s manželem z města. Manžel mně zemřel, ale já už si nedovedu představit, že bych odtud odešla. Božský klid, jen občas zaštěká pes a ráno mě budí kohouti, od jara pak ptáci. Zpívají tak krásně, že by je mohla trumfnout snad jen hudba Smetanova či Verdiho. Občas dostanu sklenici krevního základu a tak si to užiji tak, že až světélkuji.:-D

:-)<3:yes: tu bych si moc ráda dala ale kde jsou ty časy kdy jsme dělávali zabíjačky :-K

Suroviny:
vývar masový, kroupy, vývar masový, majoránka, česnek, cibule, olej

Přidat fotografie receptu