Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makové rohlíčky kynuté LM kváskem

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Mama-mia Mama-mia

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 20 min

140 min (120 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 16 porcí

16porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 649 kJ /
4 457 kcal
Bílkoviny121,02 g
Tuky176,07 g
Vláknina47,05 g
Cholesterol 343 mg
Sodík 308 mg
Sůl0,56 g
Sacharidy561,34 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháme suroviny na rozkvas, vložíme do sklenice a necháme v teple ztrojnásobit objem. Krok 2: Celý rozkvas vložíme do robota a zalijeme vlažným mlékem (mléko nesmí být horké, stačí pokojová teplota).
Necháme kvásek nasáknout asi 10 minut. Krok 3: Přidáme mouku, cukr a sůl a hněteme pár minut. Jako poslední přidáme sádlo a uhněteme hladké, nelepivé těsto. Krok 4: Do plastové krabičky kápneme pár kapek oleje a vložíme těsto. Krabičku zavřeme a necháme v teple kynout, dokud těsto nezdvojnásobí objem, cca 4 až 5 hodin, podle okolní teploty.
Během této doby 4x těsto přeložíme (asi 1x za hodinu). To znamená, vytáhneme těsto do obdélníku a složíme strany přes sebe, pak to samé z protilehlé strany. Krok 5: Mezitím si připravíme náplň. Do vroucího mléka vsypeme mák, chvilku povaříme, přidáme ostatní suroviny a promícháme. Necháme vychladnout. Krok 6: Z vykynutého těsta vytvarujeme 2 stejné bochánky, které rozválíme a rozkrájíme na 8 trojúhelníků. S těstem se krásně pracuje, není třeba jej vůbec podsypávat moukou.
Do každého trojúhelníku zabalíme asi 2 lžíce makové náplně a pevně srolujeme. Ukládáme na plechy s papírem nebo pečící podložkou.
Rohlíky pomažeme vajíčkem a vložíme do zavřené a lehce vyhřáté trouby vykynout na asi 2 hodiny, nebo klidně 6 hodin. Čím více nabudou, tm více budou rohlíky nadýchanější. Krok 7: Nakynuté rohlíky znovu potřeme vajíčkem a posypeme mákem.
Pečeme v rozehřáté troubě na 170-180 ˚C cca 10 minut s párou.
Pak troubu vyvětráme a dopečeme do zlatova.

Zveřejněno 13. 2. 2023

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makové rohlíčky kynuté LM kváskem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yP8Vg

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makové rohlíčky kynuté LM kváskem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yP8Vg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kvásek, mouka hladká, voda, mléko, mouka hladká, cukr, sádlo, sůl, mák mletý, mléko, med, džem rybízová, rum, koření do perníku, vejce, mák bíly

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu