Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uhlířské špagety - zdravější verze

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marasmus Marasmus

Snadný

Doba přípravy 22 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 12 min

22 min (10 min příprava + 12 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 264 kJ /
1 019 kcal
Bílkoviny49,87 g
Tuky57,97 g
Vláknina9,97 g
Cholesterol 688 mg
Sodík 1,28 g
Sůl3,20 g
Sacharidy70,08 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vody dáme sůl, polévkovou lžíci olivového oleje, nakrájený čerstvý koriandr, přivedeme k varu a přidáme špagety. Špagety vaříme dle návodu (doporučuji al dente). Krok 2: Mezitím na menší kostičky nakrájíme pršut a na drobno česnek. Připravíme si druhý hrnec nebo pánvičku, nalijeme polévkovou lžíci olivového oleje, vložíme pršut a zatím necháme vypnuto. Krok 3: Do misky rozklepneme 3 vaječné žloutky, zasypeme parmezánem, přidáme pepř, 1 naběračku vody z vařících se špaget a důkladně rozmícháme vidličkou. Krok 4: Orestujeme pršut a zhruba 2-3 minuty před slitím špaget přidáme také česnek. Restujeme na mírnějším ohni, česnek nesmíme přepálit. Krok 5: Slijeme špagety, v sítku otřepeme (neoplachujeme), přidáme k pršutu s česnekem a důkladně promícháme. Krok 6: Jakmile máme důkladně promícháno, odstavíme z ohně a ihned přidáme směs žloutků, parmezánu a vody. Po celou dobu mícháme a zhruba po minutě servírujeme (vejce se nesmí srazit a neměla by nám zůstat ani vodová směs).

TIP: Víte, jak správně skladovat vejce?

Zveřejněno 4. 3. 2023

Poznámka autora Marasmus

Recept má cca. 754 kcal a 41 g bílkovin (dle použitých surovin). Pokud nejste milovníky aromatu jako koriandr, můžete ho vynechat. Přeji dobrou chuť!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uhlířské špagety - zdravější verze

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBgzo

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Uhlířské špagety - zdravější verze

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBgzo

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Tonja: Nerozporuji, jen nazorne poukazuji a vidim, ze nejsem sama;-)

Ještě tedy upřesním - hmota musí zůstat krémová, nesmí být ani hrudky ani voda ;-)

Tonja: Srazit vejce je nejen podle mně vejce dodělat. Vejce se takhle sráží na smaženici. U omáček to nejde. Musí zůstat krémová.

bofinka: Rozporuješ můj komentář a píšeš, že vejce musí zůstat krémová. Já jsem napsal, že vejce musí zůstat vláčná. Podle mě je to totéž.

mika59: Máš pravdu, Tvá formulace je lepší, názornější. Já jsem výrazem "srazit" myslel, že nesmí zůstat tekutá (a taky jsem to tak napsal). Když udělají hrudky, my jsme zvyklí říkat, že "se vysuší" (a napsal jsem, že nemají být suchá). Myslíme oba totéž, jen si nerozumíme přesně, protože jsme zřejmě z jiné části republiky. Mám zkušenost, že stejná slova se v jiném kraji nechápou zcela totožně.

Tonja: Tak to já si nemyslím. Když se vejce srazí, udělají hrudky. Musí zhoustnout, ale nesrazit. A to je o tom správném odhadnutí, aby byly krémové.

Píšeš, že vejce se nesmí srazit. Právě naopak, na horkých těstovinách se vejce srazit musí; nesmí zůstat tekutá, nemají být nakonec ani suchá, mají se srazit a být vláčná.

Suroviny:
těstoviny celozrnné, olej olivový, žloutek, pršut, česnek, sýr parmazán strouhaný, pepř, sůl, koriandr čerstvý

Přidat fotografie receptu