Litá buchta s tvarohem a povidly nebo džemem
Jednoduchý koláč z litého těsta je naplněný tvarohovou náplní zjemněnou kysanou smetanou. Přidaný džem nebo povidla ještě přidají náplni nakyslou pikantní příchuť. Tyto náplně činí koláč velmi jemný a vláčný.
Suroviny pro 1 plech
1plech
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 24 452 kJ / 5 844 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,80 g |
Tuky | 263,75 g |
Vláknina | 12,90 g |
Cholesterol | 900 mg |
Sodík | 716 mg |
Sůl | 2,31 g |
Sacharidy | 736,01 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zapneme troubu na 180 °C a vyšší plech (32x23 cm) vyložíme papírem na pečení.
Krok 2: Z uvedených surovin připravíme drobenku.
Krok 3: V jiné misce smícháme řidší tvarohovou náplň.
Povidla nebo hustý džem rozmícháme se lžící rumu. Krok 4: Ve větší misce promícháme všechny sypké suroviny, přilijeme po částech vlažné mléko s rozkvedlanými vejci a olej. Krok 5: Vše důkladně promícháme, 2/3 nalijeme do připraveného plechu a urovnáme stěrkou.
Lžící navrstvíme kopečky tvarohové náplně a zlehka uhladíme. Krok 6: Na tvarohovou náplň poté dáváme malou lžičkou do řádků povidla nebo džem. Krok 7: Pomocí lžíce nalijeme cik-cak zbylou 1/3 těsta a vršek posypeme připravenou drobenkou (pokud máme meruňkový džem, doporučuji do drobenky nastrouhat 5-6 lískových oříšků). Krok 8: Vložíme do trouby a pečeme do zlatavé barvy cca 25-30 minut (podle trouby - hlídáme). Krok 9: Necháme na mřížce vychladnout a nakrájíme. Můžeme poprášit moučkovým cukrem, ale není to nutné.
Povidla nebo hustý džem rozmícháme se lžící rumu. Krok 4: Ve větší misce promícháme všechny sypké suroviny, přilijeme po částech vlažné mléko s rozkvedlanými vejci a olej. Krok 5: Vše důkladně promícháme, 2/3 nalijeme do připraveného plechu a urovnáme stěrkou.
Lžící navrstvíme kopečky tvarohové náplně a zlehka uhladíme. Krok 6: Na tvarohovou náplň poté dáváme malou lžičkou do řádků povidla nebo džem. Krok 7: Pomocí lžíce nalijeme cik-cak zbylou 1/3 těsta a vršek posypeme připravenou drobenkou (pokud máme meruňkový džem, doporučuji do drobenky nastrouhat 5-6 lískových oříšků). Krok 8: Vložíme do trouby a pečeme do zlatavé barvy cca 25-30 minut (podle trouby - hlídáme). Krok 9: Necháme na mřížce vychladnout a nakrájíme. Můžeme poprášit moučkovým cukrem, ale není to nutné.
Zveřejněno 8. 3. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Litá buchta s tvarohem a povidly nebo džemem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJ5vj
Moje poznámka
Litá buchta s tvarohem a povidly nebo džemem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJ5vj
Nejnovější recepty
Linecká srdíčka II
Přidáno před 10 hodinami
Rohlíčky s vůní skořice
Přidáno před 10 hodinami
Vepřová pečeně na minutku
Přidáno před 13 hodinami
Kolečka se slaným karamelem
Přidáno před 14 hodinami
Plněná vepřová svíčková v listovém těstě
Přidáno před 17 hodinami
Nugátové cukroví
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Máslové raženky (bulky)
Wanilor před 1 hodinou
Tvarohovo-jablečný kynutý koláč
Iwana666 před 8 hodinami
Kakaové řezy s krémem a čokoládou
Chmelova před 11 hodinami
Dvoubarevný piškot s polevou
Chmelova před 12 hodinami
Ošatkový chléb
monyss před 13 hodinami
Tmavé lněné rohlíky s kyškou
lecho před 14 hodinami
Slaný koláč z brokolice
lecho před 14 hodinami
Nadýchaná bublanina s meruňkami
KaterinaBilek před 15 hodinami
Nadýchaný hrnečkový perník
tinakajfoszova před 17 hodinami
Vrstvená jablková buchta
vozlenka před 18 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
prášek do pečiva,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
kůra citronová,
mléko,
olej slunečnicový,
vejce,
tvaroh ve vaničce,
smetana zakysaná,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
mléko,
rum,
mouka polohrubá,
cukr moučkový,
máslo
Komentáře (6)