Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitný kváskový chleba s pšeničnou moukou

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Foxinka Foxinka

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby kynutí rozkvasu a těsta

80 min (40 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby kynutí rozkvasu a těsta)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 256 kJ /
2 451 kcal
Bílkoviny74,00 g
Tuky13,80 g
Vláknina34,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,03 g
Sůl15,00 g
Sacharidy490,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer před pečením připravíme rozkvas. Vezmeme kvásek, dáme do mísy, přidáme 150 g žitné mouky a přidáme stejne množství vody. Přikryjeme potravinovou fólií a necháme v teple do rána stát. Krok 2: Po cca 12 hodinách rozkvas promícháme, 2 lžíce dáme stranou do skleničky na příští pečení. Kvásek uchováváme v lednici zakrytý fólií nebo víčkem. Krok 3: Ke zbylému rozkvasu přidáme 200 g žitné mouky, 300 g pšeničné mouky, vodu, sůl a kmín nebo semínka. Krok 4: Pak zpracujeme těsto, nejlépe v robotu. Pak ho vyklopíme na pomoučněnou desku a vypracujeme bochánek. Ten dáme kynout nejlépe do pekařské ošatky, nebo do mísy. Takto necháme v teple vzejít dalších 5-6 hodin. Krok 5: Troubu předehřejeme na 250 °C, necháme uvnitř plech. Pak plech vyndáme pomoučíme a opatrně na něj vyklopíme bochník. Krok 6: Rychle dáme do trouby pekáč s 200 ml studené vody, dáme plech s pecnem a teplotu stáhneme na 230 °C. Takto pečeme 15 minut. Krok 7: Pak vyndáme pekáč s vodou a troubu stáhneme na 190 °C. Pečeme dalších 15 minut. Krok 8: Pak troubu vypneme, ale chleba v ní necháme dalších 10 minut dojít. Následně chléb vyndáme a necháme vychladnout na mřížce.

TIP: Jak založit a starat se o žitný kvásek

Zveřejněno 12. 3. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitný kváskový chleba s pšeničnou moukou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBgKQ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitný kváskový chleba s pšeničnou moukou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBgKQ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
kvásek, mouka, voda, mouka žitná, mouka pšeničná, sůl, kmín celý, voda

Přidat fotografie receptu