Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční polévka šmigrustovka

Krajové speciality jsou vždy zpestřením jídelníčku. A u této polévky zrovna můžete použít vykoledovaná vařená vejce. Jednoduchý vývar se smetanou, dochucený paprikou a nahoře zdobený půleným vařeným vejcem, křenem a cibulkou.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 55 min

70 min (15 min příprava + 55 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 974 kJ /
950 kcal
Bílkoviny82,28 g
Tuky59,09 g
Vláknina5,20 g
Cholesterol 813 mg
Sodík 2,83 g
Sůl6,52 g
Sacharidy20,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do hrnce dáme 1,5 litru studené vody a přidáme uzené maso, klobásu, rozpůlenou a oloupanou cibuli, bobkový list, nové koření a pepř. Přivedeme k varu a na sníženém stupni vaříme cca 40 minut. Poté maso i klobásu vyndáme stranou. Krok 2: Rozmícháme ve smetaně mouku se solí a paprikou, kterou zašleháme do vývaru. Mícháme, dokud nezačne polévka houstnout a poté ji rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Krok 3: Na nízkém stupni tepla za stálého míchání, povaříme ještě 12 minut. Podle chuti dosolíme. Krok 4: Během prováření polévky nakrájíme maso na malé kousky a klobásu na kolečka. Nakrájené maso dáme do hotové, odstavené polévky a na talíře přidáme do polévky rozkrojená vařená vejce a kolečka klobásy. Posypeme nastrouhaným křenem a nakrájenou natí jarní cibulky.

TIP: Nejlepší recepty na spotřebu vajec po Velikonocích

Zveřejněno 9. 4. 2023

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept mám ze Znojemska, kde chlapci i chlapi nechodí koledovat ale "na šmigrust".

Do polévky se dávala vajíčka, která po šmigrustu zbyla nebo je chlapci donesli domů.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční polévka šmigrustovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkR84

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční polévka šmigrustovka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkR84

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

RubyRom: :-) tak dobrou chuť i když máš určitě svůj recept :-K hezky si užijte ať pomlázku nebo šmigrus:-K

Eja57: :-) moc děkuji, z dětství ji neznám to se v Praze u nás nevařilo ale mládí 22 let na Moravě a tak to bylo běžné. :-K krásný zbytek svátků jen to počasí by mohlo být lepší - už třetí den prší

Přesně tuhle chci zítra vařit! :yes:

Maruško, přenesla jsi mne do dětství do kuchyně mé babičky. Děkuji.
Kdo nezná doporučuji vyzkoušet, je to skvělá polévka.
:-K

Suroviny:
maso uzené, klobása papriková, voda, cibule, smetana ke šlehání, mouka hladká, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, paprika sušená uzená, paprika sušená pálivá, sůl, pepř mletý, vejce, křen, cibulka jarní

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu