Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Posvícenské koláčky

Málokde už se slaví posvícení, ale posvícenské koláčky se pečou pořád. Posvícení se původně slavilo ve výroční den posvěcení místního kostela a bylo třeba vystrojit hostinu. Drobné koláčky jsou proto nejvhodnějším moučníkem.

Hodnocení receptu je 3,8 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 607 kJ /
5 642 kcal
Bílkoviny140,06 g
Tuky302,08 g
Vláknina41,11 g
Cholesterol 930 mg
Sodík 1,29 g
Sůl3,06 g
Sacharidy570,31 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z droždí, cukru, vlažného mléka a trochy mouky zaděláme kvásek, který necháme vykynout. Krok 2: Do mísy dáme mouku, sůl, nastrouhaný tuk, přidáme kvásek, žloutky, mléko a zpracujeme v těsto, které necháme zakryté na teplém místě vykynout. Krok 3: Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C a plechy vymažeme tukem. Krok 4: Potom uděláme z kousků těsta kuličky, urovnáme je na plech a lžičkou nebo opačným koncem silnější vařečky uděláme důlek, naplníme nádivkou, posypeme drobenkou a koláčky upečeme v předehřáté troubě dorůžova. Ještě teplé je pocukrujeme. Krok 5: Maková nádivka: Mák uvaříme v mléce s cukrem. Odstavíme z ohně, přidáme máslo, perník, skořici, med, žloutek a promícháme. Krok 6: Ořechová nádivka: Cukr pokropíme vodou a svaříme do pěny, přidáme ořechy, mléko, strouhanku a koření. Krok 7: Tvarohová nádivka: Vše umixujeme do hladké hmoty a nakonec vařečkou lehce vmícháme rozinky.

TIP: Čím naplnit koláče a buchty - oblíbené recepty

Zveřejněno 19. 2. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Posvícenské koláčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N18

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Posvícenské koláčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/N18

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Pokud tuk v těstě nahradíte 2dl oleje, tak koláčky zůstanou déle vláčné - teda pokud zůstanou do druhého dne...

diky za paradni recept, prave jsem je dopekla (30 minut na 210st.C) a jsou vyyborneee. diky:yes:

Mě tady také tečou sliny, skáču z jednoho receptu na druhý a nevím které z těch koláčků bych zkusila dříve.

Já si snad zítra budu muset nechat vyčistit klávesnici:-!:-S:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
ořechova nádivka do koláčů, ořechová nádivka na koláče, maková nádivka, tvarohová nádivka, ořechová nádivka do koláčků, kolacky recept, ořechová nádivka, maková nádivka do koláčů, nádivky do koláčků, tvarohová nádivka do koláčů, orechova nadivka do svatebnich kolacu, orechova nadivka recept, maková nádivka recept, nádivky do svatebních koláčků, nádivky do koláčů, ořechové koláčky, ořechová nádivka na koláčky, ořechová nádivka do svatebních koláčků, domažlické koláčky, maková nádivka do koláčků

Suroviny:
mouka polohrubá, sůl, žloutek, tuk, mléko, droždí, mák mletý, mléko, cukr, máslo, perník strouhaný, skořice, med, žloutek, ořechy mleté, cukr, mléko, strouhanka, skořice, koření hřebíček, tvaroh, cukr, pudink vanilkový, bílek, rozinky, rum

Přidat fotografie receptu