Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mujaddara (Mudžadara) čočka beluga s rýží basmati

Bezmasá jídla vůbec nemusí být nudná. Chuť a vůně koření pozdvihnou "obyčejné" suroviny na luxusní chuťový zážitek. Jogurt přináší potřebné bílkoviny, čočka beluga minerální a esenciální látky. Společně s basmati rýží vytvoří výtečné a vyladěné jídlo.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 20 min

65 min (45 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 907 kJ /
1 651 kcal
Bílkoviny58,08 g
Tuky59,65 g
Vláknina40,08 g
Cholesterol 99 mg
Sodík 496 mg
Sůl1,17 g
Sacharidy203,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rýži cca 3x propláchneme studenou vodou, poté zalijeme studenou vodou a necháme namočenou aspoň 30 minut. Krok 2: V mezičase připravíme jogurtovou omáčku k podávání.
Do malé rozehřáté pánvičky dáme semínka koriandru a římský kmín. Nasucho pražíme na mírnější teplotě tak, aby začalo pukat (pozor nespálit), dáme stranou vychladnout. Vychladlé vložíme do hmoždíře a rozdrtíme. Krok 3: Koření z hmoždíře dáme do menší uzavíratelné misky, přidáme nasekané lístky máty, kůru a šťávu z 0,5 citronu, skořici, chilli a špetku soli. Vše promícháme s jogurtem a uzavřenou misku uložíme v ledničce, aby se všechny chutě a vůně rozvinuly. Krok 4: Přebranou čočku dáme do hrnce, zalijeme 800 ml studené vody, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme maximálně 2 minuty, slijeme přes sítko, zalijeme opět studenou osolenou vodou a vaříme doměkka cca 20 minut. Poté scedíme zbylou vodu. Krok 5: Namočenou rýži slijeme, propláchneme, scedíme a zalijeme 300 ml studené vody, osolíme, přidáme 1 lžíci másla a přivedeme k varu. Snížíme teplotu na minimum a dusíme pod poklicí cca 15 minut. Poté vidličkou opatrně načechráme a přiklopené necháme ještě 10 minut stát. Krok 6: Cibuli rozkrojíme, sloupneme a nakrájíme na tenké půlměsíčky, Rozehřejeme velkou pánev, dáme 2 lžíce oleje a 2 másla, přidáme cibuli a osolíme. Krok 7: Hlídáme a mícháme, po chvíli snížíme teplotu na 4 a necháme cibuli zvolna zlátnout, občas promícháme a dosmažíme dohněda (pozor na spálení). Po dohotovení vybereme z pánve.
Polovinu smažené cibule vmícháme spolu s čočkou do rýže. Krok 8: Všechny uvařené přísady přeložíme na mísu a nahoru navrstvíme zbylou cibuli. Nebo ji podáváme zvlášť v misce. Jogurtovou omáčku můžeme nalít přímo na rýži nebo opět podáváme samostatně v omáčníku.

Zveřejněno 13. 5. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mujaddara (Mudžadara) čočka beluga s rýží basmati

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1wWAZ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mujaddara (Mudžadara) čočka beluga s rýží basmati

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1wWAZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
čočka beluga, rýže basmati, sůl, cibule, olej olivový, máslo, koriandr, římský kmín mletý, máta čerstvá, chilli, skořice mletá, citron, citron, sůl, jogurt řecký

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu