Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Malinový sirup II

Maliny patří mezi super ovoce. Nejen dobře chutnají, ale jsou velmi zdravé, působí proti stresu, migrénám a zpomalují stárnutí. Proto je dobré si je uchovat i na zimu, třeba ve formě lahodného sirupu.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby odležení

70 min (60 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie36 505 kJ /
8 725 kcal
Bílkoviny6,10 g
Tuky3,00 g
Vláknina32,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 35 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 152,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maliny očistíme, opláchneme, procedíme a vložíme do nádoby. Důkladně je rozmačkáme, větší množství třeba šťouchadlem na brambory. Zalijeme je vodou a necháme cca 24 hodin odležet, občas je můžeme promíchat. Nesmí ale zkvasit, pokud panuje teplé počasí, dáme je do chladničky. Vody můžeme dát i o něco méně, sirup bude mít výraznější chuť. Krok 2: Na hrnec dáme cedník, do něj vložíme gázu nebo platýnko a vlijeme naložené maliny. Necháme vykapat a ještě z gázy uděláme "raneček" a maliny vymačkáme. Z tohoto množství malin a 1 litru vody získáme přibližně 1,4 l šťávy. Krok 3: Získanou šťávu odměříme a vlijeme do hrnce. Na 1 litr šťávy přidáme 1,5 kg cukru a zahříváme až do doby, kdy sirup dosáhne teploty 85 °C. Krok 4: Ke konci přidáme kyselinu citronovou, spíš méně a po ochutnání třeba přidáme. Ze sirupu průběžně odebíráme tvořící se pěnu. Krok 5: Sirup odstavíme a ihned plníme do čistých láhví nebo sklenic se závitem. Hrdla otřeme, láhve zavíčkujeme a položíme je. Můžeme je tak nechat až do vychladnutí.

TIP: Ovocné sirupy - rady a tipy pro přípravu

Zveřejněno 13. 7. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Malinový sirup II

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/68WmN

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Malinový sirup II

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/68WmN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Marie Svarcova: Maruško, děkuji. :-K

:-)<3:yes::yes: mám úrodu jen která se stihne sníst , ale recept se mi líbí:-K

mika59: Miládko, děkuji. :-K
Hella (moderátorka): Taky mám na zahrádce celkem slušnou úrodu, mám udělanou marmeládu a sirup. Sebranou pěnu nejspíš zase zašlehám do tvarohu a udělám nějaké poháry. Ale zmrzlina je dobrý nápad. :-K

Pěnu sebranou při vaření sirupu můžete využít k přípravě zmrzliny

Mě už pomalu maliny vytlačují ze zahrady a tak je zpracovávám na všechny možné způsoby. Z toho, co zbyde po vymačkání malin (ze sirupu či marmelády) dělám ještě "druháka". Nejčastěji ale dělám
.

Tak to bych si dala do ledového sifonu.<3 Krásná fotka:yes::yes:

Suroviny:
maliny, voda, cukr krupice, kyselina citronová

Přidat fotografie receptu