Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí srdce na slanině a sušených hřibech v papiňáku

Hovězí srdce je jednou z neobvyklých surovin moderní kuchyně, nicméně, měli bychom mu dát určitě prostor. Je velmi výživné, málo tučné a chutí připomíná zvěřinu. Ve spojení se slaninou a houbami bude skvělým slavnostním obědem.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 70 min

100 min (30 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 972 kJ /
3 100 kcal
Bílkoviny165,71 g
Tuky261,81 g
Vláknina5,81 g
Cholesterol 535 mg
Sodík 4,98 g
Sůl12,70 g
Sacharidy18,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Houby v hrnku zalijeme vývarem a necháme stát cca půl hodiny. Srdíčko opláchneme a osušíme. Odřežeme tučné části a cévy a nakrájíme ho na širší plátky nebo větší kostky. Krok 2: Česnek prolisujeme a odložíme stranou na později. Cibuli drobně nakrájíme. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky. Krok 3: Do papiňáku dáme slaninu a až pustí víc tuku, přidáme cibuli. Restujeme přibližně 8 minut. Poté vložíme srdíčko a necháme zatáhnout. Krok 4: Přidáme houby s vývarem, bobkový list a nové koření s kmínem. Malinko osolíme, opepříme a podlijeme zbytkem vývaru. Krok 5: Hrnec uzavřeme tlakovou poklicí. Od doby varu, kdy snížíme plamen na minimum, vaříme 50 minut. Krok 6: Hrnec odstavíme a necháme 10 minut dojít. Pomocí vidličky opatrně nadzvedneme tlakový ventil a vypustíme případný tlak. Krok 7: Hrnec otevřeme a obsah zahustíme Solamylem, který jsme rozmíchali v troše studené vody. Podle potřeby dochutíme, přidáme prolisovaný stroužek česneku a slabým varem povaříme 2 minuty. Krok 8: Na přílohu se hodí rýže nebo těstoviny.

TIP: Jak vařit v tlakovém hrnci bezpečně a hospodárně. Jednoduché rady, které nám vaření usnadní

Zveřejněno 13. 7. 2023

Poznámka autorky Anna Kocikova

Většinou se váha koupeného celého srdíčka pohybuje mezi 2-3 kg. Po opracování část srdíčka lze zamrazit a odřezané části použít na vývar.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí srdce na slanině a sušených hřibech v papiňáku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/823or

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí srdce na slanině a sušených hřibech v papiňáku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/823or

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Anna Kocikova: mouku bud nasucho, nebo lehce zajiskuju, zadny dlouhy provarovani :-) Uz se na to tesim! Srdce mam neustale v mrazaku.

houba: Děkuji za rychlou odpověď:-KV PH maso dělám jedině na High.Ale hovězí a vepřové srdíčko jsem ještě nikdy nezkoušela:-8Máme obojí moc rádi a zatím to bylo vždy jen v papiňáku.A ke svíčkové omáčce je opravdu supr:-Q
Jestli tohle srdíčko vyzkoušíš,potěší mě to;-)Mouka také nic nepokazí,u mě zvítězila lenost.Nechtělo se mi stát u sporáku a šťávu míchat a provařovat:-D

Anna Kocikova: V pomalaci nic nezkazis! Neboj se toho. Já ti moc cas neporadim, varim od oka. Nejradsi davam kolem pulnoci a v 6 rano do nej pichnu, nebo vyndam, kousek ukrojim, ochutnam. Muzes zkusit 4 hodky pro zacatek. A davam na Hi, pak treba az na Low. Jeste k receptu - na speku varim srdce veprove, to delal muj tatinek. Hovezi delam bud rovnou do huby a v polivce :-) nebo k omackem, zelenine. Naposledy jsem uvarila ke svickovy a uz nikdy jinak!! Zaruka, ze krava nebude tvrda.
Tenhle tvuj rc urcite uvarim, ale prisaham, ze bez skrobu. Omacku event zaprasim hl. moukou :-)

houba: Komentář mě potěšil a jsem ráda,že se recept líbí:-KTen Solamyl se může vynechat,já jsem potřebovala víc šťávy:-8Původně jsem chtěla dát srdíčko do pomaláče,ale neuměla jsem odhadnout dobu vaření:-(Můžeš,prosím,poradit:-?Předem děkuji;-)

Hovězí srdce je luxusní maso, vařím v pomalém hrnci. Mám jednu kritickou pripominku. Proč škrob? Rekla bych, ze do českých jídel na zahušťování nepatří. Ale to je samozřejmě každého věc. Krásná, lákavá fotka i hezký recept

mika59: Marie Svarcova: Komentáře mi udělaly radost,moc děkuji:-8:-K
Miladko,když nás někdy honí mlsná,tak se uvařené srdíčko nakrájené na tenké plátky mlsá jen tak,na chuť:-QJsme ostudy:-D

Máš to pěkné.:yes::yes: Už jsem dlouho nedělala, musím napravit:-):-K

:-)<3:yes::yes: recept se mi líbí a foto je luxusní :-K

Suroviny:
srdce hovězí, slanina gazdovská, houby sušené, vývar masový, kmín drcený, cibule, česnek, bobkový list, koření nové koření, sůl, pepř mletý, voda, solamyl

Přidat fotografie receptu