Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dort Esterházy podle Maršálka

Čeká vás rodinná oslava? Chcete se blýsknout výborným dortem jako od vyhlášeného cukráře Josefa Maršálka? Zkuste upéct tento. Postup vypadá náročně, ale následováním osvědčeného receptu dojdete do sladkého dortového cíle.

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 15 min

75 min (60 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie29 270 kJ /
6 996 kcal
Bílkoviny114,33 g
Tuky441,16 g
Vláknina23,16 g
Cholesterol 2,91 g
Sodík 2,53 g
Sůl6,17 g
Sacharidy630,43 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z bílků a soli vyšleháme sníh. V polovině šlehání přidáváme postupně cukr a šleháme do tuha. Mezitím připravíme pět pečících papírů, na které nakreslíme tužkou kruhy o velikosti dortové formy. Krok 2: Do vyšlehaného sněhu lehce vařečkou vmícháme mouku, mleté ořechy, skořici a kůru. Těsto rozdělíme na připravené papíry. Rovnoměrně rozetřeme do kruhů až ke krajům. Pečeme na 200-220 °C po dobu 7-8 minut. Krok 3: Na krém smícháme všechny suroviny a za stálého míchání při mírné teplotě přivedeme k varu. Mícháme a vaříme dvě minuty. Na povrch krému položíme potravinovou fólii a necháme vychladnout. Krok 4: Po vychladnutí krém krátce prošleháme a přidáme máslo o stejné pokojové teplotě. Vše vyšleháme do hladkého krému. Upečené pláty zarovnáme nožem, aby byly všechny stejné. Krok 5: Krém rozdělíme na čtyři díly (trochu odložíme na boky dortu). Pláty slepíme a potřeme i po obvodu. Dáme do lednice na chvíli ztuhnout. Poté potřeme tenkou vrstvou džemu a necháme zaschnout. Krok 6: Smícháme polevu do husté konzistence a rozetřeme na dort. Čokoládu rozpustíme nad párou a naplníme zdobicí kornoutek (z papíru nebo plastu). Na dort nakreslíme od středu ke krajům spirálu. Krok 7: Špejlí vytvoříme pavučinový vzor na povrchu dortu. Od středu vedeme čáry a poté mezi nimi v opačném směru. Tak vytvoříme vzor pavučiny. Nakonec boky dortu ozdobíme plátky mandlí a dort necháme dobře ztuhnout.

TIP: Jak nakrájet dort

Zveřejněno 20. 7. 2023

Poznámka autorky mika59

Byla to výzva. Dort vypadá, že je hodně složitý. Ale, jako amatér na dorty jsem si s tím poradila a stálo to za to. Je fakt výborný a chválili všichni.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort Esterházy podle Maršálka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/316KA

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dort Esterházy podle Maršálka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/316KA

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Děkuji všem za milé komentáře.:-* Dort jsem pekla znovu, tentokrát na přání. Přidala jsem foto..:-K:-K

Merylas (moderátorka): Hella (moderátorka): Moc vám děkuji:-K:-K

Je opravdu krásný a zaslouží pochvalu. :yes::-K

Vypadá skvěle, určitě zkusím :-K

Všem vám moc děkuji za milé komentáře.:-K:-K:-K:-K:-K

Miladko,je nádherný:-K:-*Jsi vážne hodně dobrý"amatér";-):-8

:-O tedy - ten je luxusní! :yes::-K

:-)<3:yes::yes: profesionální práce - parádně se povedl:-K

Skvostné dílo! Moc se ti povedl :yes::yes::yes:

Že wau :-) Krásny.

Tak to je opravdu výzva! Musí být úžasný.:-*

Suroviny:
bílek, cukr, mouka hladká, ořechy lískové mleté, sůl, skořice mletá, citron, žloutek, máslo, cukr vanilkový, sůl, cukr krupice, škrob kukuřičný, mléko, pálenka, cukr moučkový, šťáva citronová, olej, džem meruňkový, čokoláda hořká, mandle plátkové

Přidat fotografie receptu