Dort Esterházy podle Maršálka
Čeká vás rodinná oslava? Chcete se blýsknout výborným dortem jako od vyhlášeného cukráře Josefa Maršálka? Zkuste upéct tento. Postup vypadá náročně, ale následováním osvědčeného receptu dojdete do sladkého dortového cíle.
Suroviny pro 1 porce
1porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 29 270 kJ / 6 996 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 114,33 g |
Tuky | 441,16 g |
Vláknina | 23,16 g |
Cholesterol | 2,91 g |
Sodík | 2,53 g |
Sůl | 6,17 g |
Sacharidy | 630,43 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z bílků a soli vyšleháme sníh. V polovině šlehání přidáváme postupně cukr a šleháme do tuha. Mezitím připravíme pět pečících papírů, na které nakreslíme tužkou kruhy o velikosti dortové formy.
Krok 2: Do vyšlehaného sněhu lehce vařečkou vmícháme mouku, mleté ořechy, skořici a kůru. Těsto rozdělíme na připravené papíry. Rovnoměrně rozetřeme do kruhů až ke krajům. Pečeme na 200-220 °C po dobu 7-8 minut.
Krok 3: Na krém smícháme všechny suroviny a za stálého míchání při mírné teplotě přivedeme k varu. Mícháme a vaříme dvě minuty. Na povrch krému položíme potravinovou fólii a necháme vychladnout.
Krok 4: Po vychladnutí krém krátce prošleháme a přidáme máslo o stejné pokojové teplotě. Vše vyšleháme do hladkého krému. Upečené pláty zarovnáme nožem, aby byly všechny stejné.
Krok 5: Krém rozdělíme na čtyři díly (trochu odložíme na boky dortu). Pláty slepíme a potřeme i po obvodu. Dáme do lednice na chvíli ztuhnout. Poté potřeme tenkou vrstvou džemu a necháme zaschnout.
Krok 6: Smícháme polevu do husté konzistence a rozetřeme na dort. Čokoládu rozpustíme nad párou a naplníme zdobicí kornoutek (z papíru nebo plastu). Na dort nakreslíme od středu ke krajům spirálu.
Krok 7: Špejlí vytvoříme pavučinový vzor na povrchu dortu. Od středu vedeme čáry a poté mezi nimi v opačném směru. Tak vytvoříme vzor pavučiny. Nakonec boky dortu ozdobíme plátky mandlí a dort necháme dobře ztuhnout.
Zveřejněno 20. 7. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dort Esterházy podle Maršálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/316KA
Moje poznámka
Dort Esterházy podle Maršálka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/316KA
Nejnovější recepty
Treska s květákovým pyré
Přidáno před 1 hodinou
Kořeněné cukroví
Přidáno před 2 hodinami
Vánoční stromečky
Přidáno před 4 hodinami
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 5 hodinami
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 8 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 8 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Palačinky s džemem
kristyna.potenska před 1 hodinou
Minutkové kuřecí nudličky
Kratochvilka před 1 hodinou
Kuřecí stehna z horkovzdušné fritézy
Papaja5 před 3 hodinami
Masové koule v kari omáčce
ricci před 4 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 4 hodinami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 5 hodinami
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 18 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 20 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 20 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 20 hodinami
Suroviny:
bílek,
cukr,
mouka hladká,
ořechy lískové mleté,
sůl,
skořice mletá,
citron,
žloutek,
máslo,
cukr vanilkový,
sůl,
cukr krupice,
škrob kukuřičný,
mléko,
pálenka,
cukr moučkový,
šťáva citronová,
olej,
džem meruňkový,
čokoláda hořká,
mandle plátkové
Komentáře (11)