Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovocné kůže

Ovocné kůže jsou zdravá dobrota, kterou si může doma připravit každý z nás. Základem je zralé ovoce. Ovoce ve formě těchto ovocných placek (kůží, pergamenů – každý jim říká jinak) si zachovává většinu svých živin i vitamínů.

Hodnocení receptu je 3,8 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min sušení 9-10 hodin

30 min (30 min příprava, sušení 9-10 hodin)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Ovoce přebereme, očistíme, vykrojíme nejedlé části, popř. větší ovoce pokrájíme a v mixéru ho rozmixujeme na pyré husté tak, aby to náš mixér zvládl. Snažíme se tvrdé ovoce (jablka apod.) moc nepodlévat vodou, kterou pak z ovoce stejně musíme sušením odstranit. Drobné ovoce jde rozmixovat velmi lehce a snadno. Krok 2: Pyré usušíme v troubě nebo v sušičce. Pro sušení v sušičce je potřeba mít do sušičky plata plná, bez síta. Pokud je sušička nemá, stačí podle klasických plat se sítem vystříhnout a vložit pečicí papír. Naše sušička tuto možnost má. Krok 3: Před rozetřením pyré plato zlehka otřeme papírovým ubrouskem pomaštěným olejem, aby se schnoucí kůže k platu nepřilepila. Na připravené plato rozetřeme pyré ve vrstvě asi 4 mm. Sušičku zapneme na 40-45 °C a kůže necháme usušit, Trvá to asi 9-10 hodin, přibližně v půli plata přehodíme (spodní posuneme nahoru a vrchní dolů). Krok 4: Pro sušení v troubě si připravíme několik plechů na pečení a vyložíme je pečicím papírem. Rozmixované pyré na plechy rozetřeme ve vrstvě silné asi 4 mm. Krok 5: Naskládáme je do trouby, zapneme horkovzduch na 30-40 °C, maličko pootevřeme dvířka, aby mohla odcházet vlhkost, a takto necháme placky usušit. Krok 6: Placky jsou suché, když na dotek přestanou lepit. Neměly by se ale lámat, to jsou už přesušené. Usušené kůže z podkladu opatrně sloupneme a pokrájíme na menší kusy. Ty pak můžeme svinout do ruliček, a je-li třeba, převázat je provázkem. Krok 7: Skladujeme v chladnu a temnu zabalené tak, aby k nim nemohli moli. Ideální skladování je ve vzduchotěsné nádobě. Ty naše jsou stočené do ruliček a takto zavakuované v pevném sáčku. Krok 8: Dosladit kyselejší ovoce můžeme třeba rozmixováním ovoce spolu s přezrálým banánem, nebo rozinkami, sušenými datlemi, trochou javorového sirupu, nemusí to být vždy jen cukr.

TIP: Využití sušeného ovoce

Zveřejněno 23. 7. 2023

Poznámka autorky cathleen

Tento a další moje recepty najdete na webu www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ovocné kůže

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8ZoG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ovocné kůže

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M8ZoG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

cathleen: ovocie v podstate kupujem, mam iba krik josty, trochu ribezli, aroniu, figovnik a hurmikaki. Na slivke su asi tri plody. :-8 Marhula zrejme umrela, nezarodila.

magdalenka: je to skvělé, opravdu :-) A dá se to udělat třeba z jablek, ani ty nemáš?

cathleen: lutujem, ze nemam vela ovocia. Velmi sa mi to paci a musi to byt skvele.

veronika_straka (moderátorka), Marie Svarcová: děkujeme za pochvalu, děvčata! :-K Moc ráda ji vyřídím neteři, která se mnou kůže u nás dělala :-)

bofinka: děkuji :-) Ano, datle (nebo rozinky apod.) rozmixovat s ovocem, dopíšu to trochu lépe :-*

maris: děkuji, Maruško, zkus, jistě se to povede! Tam je důležité i to pomaštění plata sušičky, před rozetřením pyré. Poprvé jsme to neudělaly, a pak nešla ovocná kůže odloupnout v plátu, ale trhala se :-(

Ivo - krásné:yes::-). Já jsem to zkoušela před lety, kdy jsem si pořídila sušičku a moc se to nepovedlo. Když vidím ty Tvé krásné ruličky, tak tomu asi ještě dám šanci:-8

:-)<3:yes::yes: nádherné provedení :-K

Teda, Ivi, já se snad do těch kůží i vrhnu :-D malýmu je kupuju, ale s tímhle postupem seberu odvahu a půjdu na to!<3

Krasna barva a rulicky jako od kadernice :-K
Predpokladam, kdyz pouziji na doslazeni treba datle, je mixuji spolecne s ovocem . . . .

Suroviny:
jablko

Přidat fotografie receptu