Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Topinková směs z hub a zeleniny

Nadšení z nalezených hub nás obvykle přejde doma, kdy začneme řešit otázku, co si s nimi počít. A tak jejich uchování na zimu je jedním z nejlepších řešení. Tato topinková směs je originálním nápadem, který stojí za vyzkoušení.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lea93

Náročný

Doba přípravy 190 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 130 min doba tepelné úpravy včetně sterilace

190 min (60 min příprava + 130 min tepelná úprava, doba tepelné úpravy včetně sterilace)

Suroviny pro 1 dávka

Množství do 8 sklenic o objemu 0,42 l.

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 892 kJ /
4 037 kcal
Bílkoviny101,24 g
Tuky162,42 g
Vláknina217,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 370 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy474,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve nakrájíme lilek na kostky (neloupeme ho). Lilek dáme do misky a přidáme 1 lžičku soli. Lilek pustí hodně tekutiny. Krok 2: Rajčata na obou stranách nařízneme do kříže, zalijeme vroucí vodou a necháme je spatřit. Po uvedeném čase rajčata zchladíme studenou vodou a následně oloupeme. Krok 3: Všechnu zeleninu včetně oloupaných rajčat a taktéž houby nakrájíme na kostičky. Rajčata necháváme i se šťávou, kterou při krájení pustila.
Česnek nasekáme nadrobno nebo prolisujeme.
Petrželku nasekáme nadrobno. Krok 4: Na rozpáleném oleji osmahneme cibulku do sklovita na maximální teplotě bez pokličky (ne do zlatava), viz foto. Krok 5: Přidáme houby a jednu rovnou lžičku soli. Restujeme na maximální teplotě bez pokličky tak dlouho, až se veškerá tekutina vypaří. Houby musí být suché. Krok 6: Přidáme rajčata včetně štávy kterou pustila při krájení, restujeme zhruba 10 minut než se z poloviny odpaří tekutina. Pořád na maximální teplotě bez pokličky. Krok 7: Zatím lilek v dlaních vyždímáme, aby se zbavil tekutiny. Krok 8: Přidáme cuketu, papriky, feferonky a vyždímaný lilek. Přikryjeme pokličkou, ale necháme mezeru, ať může odcházet pára. Směs potřebujeme hustou, ať nestéká z topinky. Tady snížíme teplotu tak na 3/4 maximálního výkonu a dusíme 50 minut. Krok 9: Po 50 minutách dušení už pokličku nebudeme potřebovat. A teplotu dáme zpátky na maximum.
Přidáme 80 g cukru, 25 g soli, 1 lžičku mletého pepře a 50 ml octa.
Dusíme dalších 10 minut. Krok 10: Přidáme česnek, petrželku a dusíme posledních 10 minut stále na maximální teplotě. Krok 11: Hustota směsi by měla vyjít taková, ať z topinky nestéká. Krok 12: Plníme do předem sterilovaných sklenic včetně víček, po naplnění otřeme hrdla a zavíčkujeme.. Krok 13: Naplněné skleničky sterilujeme 20-25 minut na 80 °C.

TIP: Sterilování zeleniny

Zveřejněno 13. 8. 2023

Poznámka autorky Lea93

Dodržujte prosím rady v receptu, na jakou teplotu vařit a kdy použít pokličku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Topinková směs z hub a zeleniny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rk2pK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Topinková směs z hub a zeleniny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rk2pK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Velice podrobný postup, topinky můžu na všechny způsoby, vyzkouším připravit, až zaskočím do lesa na houby :-)

Ten postup je perfektně popsaný:yes::-K

:-)<3:yes::yes: dělávám jako zásobu na zimu - hodí se pod maso i do bezmasého pokrmu :-K

Suroviny:
houby lesní, cuketa, lilek, cibule, paprika čerstvá červená, feferonka, rajče, česnek, petrželka hladkolistá, olej, ocet, cukr, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu