Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kmínové dalamánky bez lepku

Pokud nemáme možnost si koupit bezlepkové pečivo, nebo preferujeme pečivo domácí, můžeme si sami upéct bezlepkové dalamánky. Abychom je měli při ruce, můžeme je uchovávat i v mrazáku.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bezlepkove.com Bezlepkove.com

Náročný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 12 kusů

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 126 kJ /
1 942 kcal
Bílkoviny49,35 g
Tuky40,67 g
Vláknina98,20 g
Cholesterol 27 mg
Sodík 15,83 g
Sůl37,00 g
Sacharidy295,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve si nachystáme hydrolizovanou rýžovou kaši (tangzhong) tak, že do hrnce dáme 160 g vody a 60 g rýžové hladké mouky, stále mícháme, aby se nevytvořili hrudky. Zahřejeme na 65 °C a po zahřátí ihned odstavíme. Krok 2: Než kaše vychladne připravíme psyllium (vodorozpustná vláknina indického jitrocele), které přidáme do horké vody a ponorným mixérem rozmixujeme na hustý gel. Krok 3: Z droždí, cukru a vlažné vody necháme vzejít kvásek. Jak je kvásek bublající nebo má čepičku nalijeme do mísy s psylliem a přidáme ostatní suroviny, včetně vychladlého tangzhongu. Krok 4: Sádlo přidáváme k těstu až v průběhu hnětení těsta. Z ingrediencí vyhněteme jemné a vláčné těsto, které zakryjeme poklopem a necháme na teplém místě cca 40 minut kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Krok 5: Pak ho položíme na mírně pomoučený stůl a překládáme od kraje do středu, pootočit o 90 stupňů a zase od kraje do středu, abychom vytlačili přebytečný vzduch z těsta. Mouku přidáváme jen co je nutné, aby se s těstem pracovalo na suché podložce. Krok 6: Těsto rozdělíme na 12 dílů, ze kterých vytvarujeme bochánky, horní část bochánků je krásně vypnutá a na spodní části jsou spoje. Necháme cca 20 minut kynout na pečicím papíru na plechu zakrytém igelitem, aby neoschly. Krok 7: Mezitím rozpálíme troubu na 240 °C, dolů dáme ještě jeden starý plech na vodu, do kterého po nahřátí a vkládání bochánků nalijeme vařící vodu, aby na začátku pečení vznikla v troubě pára. Krok 8: Jak je trouba nahřátá na max. dalamánky stříkneme z rozprašovače osolenou vodou, nařežeme je na třech místech na povrchu a posypeme kmínem a vložíme s plechem do trouby. Krok 9: Zapařujeme cca 5 min. Troubu máme zapnutou na horní i spodní ohřev. Po 5 minutách vyndáme spodní plech, nebo pekáč s vodou a snížíme teplotu na 200 °C, pečeme cca 30 min. Krok 10: Po vytažení z trouby ihned dáváme na mřížku, aby vychladly.

TIP: Jak péct pečivo z chlebového kváskového těsta

Zveřejněno 25. 8. 2023

Poznámka autorky Bezlepkove.com

Pokud víme, že je nesníme, dávám do krabiček na mrazák.

www.bezlepkove.com

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kmínové dalamánky bez lepku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxQ92

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kmínové dalamánky bez lepku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxQ92

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
psyllium, psyllium, droždí čerstvé, cukr, chléb, sůl, sádlo, ocet, vláknina jablečná, koření chlebové, voda, mouka rýžová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu