Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špachtličkové vepřové kostky

Kýta je čistá svalovina bez jakýchkoli tučných částí. Nejčastěji se z ní připravují řízky, nebo se peče se v troubě. V tomto případě je výpek použit na omáčku, která nejlépe chutná s malými bramboráčky.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Chlebajez Chlebajez

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 120 min

140 min (20 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 330 kJ /
1 513 kcal
Bílkoviny215,56 g
Tuky32,93 g
Vláknina3,42 g
Cholesterol 400 mg
Sodík 2,89 g
Sůl6,93 g
Sacharidy86,83 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sůl a pepř namícháme 1:1. Nakrájené vepřové kostky 3x3 cm nejméně na hodinu ponecháme v této namíchané směsi. Směs soli a pepře neodstraňujeme, ale hodíme na rozpálený olej s divokým kořením spolu s kečupem nebo protlakem. Krok 2: Špachtličkou kostičky restujeme do přismahnutí spolu s kečupem, nebo protlakem do jeho vytracení. Necháme lehce přichytit a zalijeme horkou vodou, až bude maso ponořené. Krok 3: V troubě rozpálené na 180 °C necháme maso péct do změknutí cca 60-120 minut. Maso vyndáme a v omáčce necháme povařit mrkev pro zjemnění. Naředíme a dochutíme dle vlastního uvážení. Krok 4: Někdy se omáčka nemusí ředit, pokud není výrazně ostré chuti, stačí podle vkusu zahustit.

TIP: Způsoby zahušťování omáček - rady a tipy

Zveřejněno 7. 9. 2023

Poznámka autora Chlebajez

Tímto způsobem dělám hovězí špalek obalený dostatečném množství směsi sůl, pepř, půl na půl přes noc. Špalek pustí i vodu a pobere tu zázračnou chuť. Potom špalek peču tři hodiny zalitý k celému ponoření. Další konečná úprava dtto viz výše. Jedná se o velice žádanou pikantérii hladových krků v rodině. Odpověď proč?!? Tak ta je prostá. Pepř a sůl ve své kombinaci pronikne do masa a po tepelné úpravě na koření a kečupu získá obzvláště výraznou chuť až skrz. Potom naředěný výpek, či omáčka se hodí vskutku ke všemu. Ověřené máme: knedlíky, rýži, noky, americký brambor, brambor vařený, ale ovšem bezkonkurenční jsou bramboráčky, klidně mražené od "Trikatella".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špachtličkové vepřové kostky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rk2xk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špachtličkové vepřové kostky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rk2xk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (1)

Ciao drazí, pepř sůl půl půl je vskutku velmi intenzivní pamatujte na plochu takto naloženého masa čím menší kousky tím je kratší doba to v této směsi nechat špalek hovězího takto obalený je s chutí po upečení opravdu velmi intezivní a omáčkový výpek je nutné naředit ten se potom stává se tak při dodržení návodu opravdu nezapomenutelným gastronomickým zážitkem pokud nehodláte použít hovězí tak je možné použít šál kotlet tedy vepřovou pečínku dejte si záležet a napište jak se zadařilo dobře si uvařit a následně se najíst jsou vsklutku skoro až vesmírné zážitky ku smyslu našeho počínání u plotny

Suroviny:
kýta vepřová, sůl, pepř, kečup sladký, koření, mrkev

Přidat fotografie receptu