Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Božské koule

Kuličky z okořeněného mletého masa smažené na oleji či upečené v troubě zná každý. Můžete je ale zkusit naložit spolu s cibulí a kořením do sladkokyselého nálevu. Pořádně uleželé - čím dýl, tím líp - budou vynikající s krajícem čerstvého chleba.

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Paprika Paprika

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min + 2 - 3 týdny odležení

60 min (60 min příprava, + 2 - 3 týdny odležení)

Suroviny pro 1

1

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 546 kJ /
1 564 kcal
Bílkoviny102,12 g
Tuky84,41 g
Vláknina16,35 g
Cholesterol 499 mg
Sodík 727 mg
Sůl1,31 g
Sacharidy94,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso osolíme, opepříme a přidáme vejce, strouhanku, krupičku a jednu na drobno nakrájenou cibuli. Krok 2: Vše dobře promícháme - nejlépe rukama, a tvarujeme kuličky velikosti míčku na stolní tenis. Krok 3: Kuličky opečeme na oleji nebo upečeme v troubě. Krok 4: Upečené koule skládáme do sklenice a prokládáme nakrájenou cibulí a kořením. Krok 5: Zalijeme nálevem z okurek, uzavřeme a necháme v lednici 2-3 týdny odležet.

Zveřejněno 28. 8. 2009

Poznámka autorky Paprika

Sama jsem na to moc zvědavá, jaké to za ty 2 týdny bude - snad to vydržíme.

Recept je ze sešitu "Smradlavé recepty" od Elišky Pospíšilové z Prahy.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Božské koule

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JqM9

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Božské koule

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JqM9

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (46)

Zkusila jsem udělat, čekala jsem 8 týdnů, vyplatilo se. Perfektní! Protože milujeme ostrá jídla, příště si přidám plátky česneku a více feferony, ale to už je na chuti každého jednotlivce. Určitě si je připravím na Silvestra a obdaruji některé blízké jako chutný dárek. Posílám bodík a děkuji :-K:yes: Dvě fotky jsem přidala (s domácím kváskovým chlebem a kváskovou žitnou cihličkou), samozřejmě mé vlastní výroby :-p

Já jsem s nima u mužských neuspěla

Petr Matějka 13. 7. 2017 10:47
Já zalévám ještě nevychlazené koule nálevem NOVA a maso vydrží (pokud jej nesníme) i půl roku :D :yes:

<3<3<3:yes:

Dobry den chci se zeptat ty kilicky za tepla do sklenice nebo za studena dekuji Jarda

Miroslav Halaj 22. 10. 2016 16:54
Jaroslav: Ja ich tam dávam tak polo teplé + pridávam feferonky a najlepšie sú tak po 3 mesiacoch keď nasajú nálev do seba.

Blansch: JJ - je to ten zbytek ve sklenici po snědení okurek :-D:-D Dopuručuji si naplánovat tento recept ve chvíli, kdy máme k dispozici téměř dojedené okurky, protože někoho nutit ke konzumaci celé sklenice okurek nebo je dokonce vyhazovat, je fakt hloupost ;-)

Nálev ze sklenice okurek....To jako, že sníme okurky a tím nálevem co zbyde zalejeme koule? A nebude toho málo?:-O A nekazí se, když to není převařený,ale z otevřený sklenice(jelikož já okurky na jeden zátah určitě nesnim,že bych je dala příteli?Ale ten by mi to zase zlikvidoval i s tím nálevem):-D Blansch

Tak uz jsem se take zaregistrovala,ale uz mam na ty koule velkou chut,ale jeste cekam,ale moc se tesim:-))

Vando - vydrž čekat, vyplatí se to. ;-)

vcera jsem zkusila poprve a cekam a tesim se,jake to bude;-)

maris:Ahojky, díky za radu, už jsem na to přišla. Právě mám rozdělaný !božský koule, tak jsem na to zvědavá....;-)

pidaeva: ahoj, vítám Tě tady.:-) Vpravo si najdi soupek Uživatel a v něm máš Oblíbené recepty, stačí rozkliknout;-)

Ahojky, zdravím, jsem tu nová, přidala jsem si recept k oblíbeným, ale nevím, kde je tady otevřu - poradí mi prosím někdo?

Tady vyzkoušejte naše masové kuličky ve vlastním nálevu.
http://exactrecept.cz/masove-kulicky-v-nalevu/2010...

Tak to musím zkusit:-p:-p:-pTo musí být boží.Bodík na cestě.:yes::yes::yes:

Papričko, všem obdarovaným chutnalo :yes:

Hm, tak tyhle neznám a určitě udělám a aspoň nemusím kupovat ryby
Dávám moc:yes:

Ok, tak já je naložím a budou na vánoce ;-)

Já tam mám ve sklepě teď taky ještě jednu sklenici a už to bude asi měsíc, co jsem je dělala. Já je nesmím:-(, takže čekají na Tondu ;-).

Papriko,musím říct že jsme je otevřeli po dvou týdnech,byly dobré,ale říkali jsme že mohly být kyselejší...dala jsem zbytek do lednice a jak jsme řádili s kuchyní tak jsem na ně poněkud zapoměla a když jsem je po dalších 14 dnech otevřela tak byly fakt úplně božské...snědla jsem je sama...:-p:-p:-D,takže čím déle jsou naložené tím jsou lepší :yes::yes::yes::-p

No nevím, nezkoušela jsem. Vždycka jsme vydrželi spíš déle.;-)

Papričko, jeden týden na odležení je asi málo, viď:-?

Já ho dala schladlý - ani teplý ani studený - takový vlažný. Ale myslím, že by nevadil ani teplý ani studený, protože to pak má stát 14 dní v lednici nebo ve sklepě.;-)
Jiřinko - jsem zvědavá, jak vám budou chutnat.:yes:

Ještě bych měla dotaz - ten nálev má být studený, teplý nebo vroucí?

Koukám, že recept mám také v oblíbených, tak to budu muset co nejdřív prubnout. Vypadá to jako skvělý nápad :-p:-!

Papriko:-)tak koukám co z mleté v lednici(na předpokládané kapust.závitky jsem líná:-/) a našla jsem tohle:-O.Manžel bude ještě nějaký čásek pa a tak ho zkusím tímhle překvapit;-).

Ano - pekla jsem je v troubě na teflonové podložce a jako nálev jsem tentokrát dala nálev na utopence, které jsem taky dnes dělala.;-)

Vůbec jsem si tohoto receptu nevšimla(bylo to během soutěže,moc jsem nekoukala),ale hned zítra se na to vrhnu,vypadá to úžasně :-p:-p:-p,určitě udělám menší kuličky.Pekla jsi v troubě :-?:-O:yes:

Dnes jsem nakládala znovu. Místo koulí jsem dělala menší kuličky o průměru cca 2-3 cm, lépe se skládaly do sklenice.;-)

Konečně na ně včera došlo. Zmizely na jeden zátah. Manžel říkal, že je to lepší než utopenci a hned naplánoval nákup mletého masa, cibule ... :-D ;-)

Teto Leno - ano, do téhle sklenice přišlo méně než stojí v rozpisu. Také záleží na tvaru sklenice, velikosti koulí, kolik tam chceš dát cibule ... a když ti zbydě pečená koule z mletého masa, tak ji můžeš třeba nakrájet na chleba s hořčicí.;-)

Papriko já myslela na tu sklenici,že se vejde méně,ale asi ne co?:-)

Ještě jsou v lednici. Já dietařím a manžel ne to asi zapomněl. Jakmile je otevřem dám info.;-)

...no a jaký je tedy po dvou týdnech výsledek? ...pokud tedy v té sklenici něco zbylo ;-):-p

no budeto podobne jak pečenače, což je obdoba akorad jsou dělane karbenatky z ryb a je to lahoda;-)

Já určitě, přecházím na jinou stravu, tak to asi ani neochutnám:-(

:-O Jani jsi dobrá :yes::yes: ... a teď schválně, kdo to vydrží ty 2 týdny neotvírat :-D:-D:-D

Já jsem si dovolila ti tady přidat už včera nějaké fotečky.:-p

Já měla zbytek okurek v lednici, tak jsem je sež...a :-D:-D:-D

Taky to nechápu, co za maso má zbývat:-)), ale já jsem měla štěstí a to maso dnes ještě bylo! Takže určitě se do toho večer pustím, jen si asi budu muset udělat lák, přece ho nevyleju z okurek, co pak s něma? Uschly by;-)

Teta Lena :-O:-? Nechápu proč by mělo zbývat maso?

není to moc půl kila, nezbývá maso? jinak dobrý nápad bodík letí:yes::-p:-D

Market, to jsem teda vytočená!:-/! Syn mi volal z Alberta, že 500g mletého mají za 19kč a já jsem chtěla jen 1 balíček. No, nejsem já blondýna:-(:-? To musí být žravé!!!!:yes:

a nedávno jsem kutila, co s mletým masem, protože bylo v akci!!! :-p tak ted už vím :yes:

Tak to je fakt moc hezký recept. :yes::-D+

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
pražské koule recept, recept na prazske koule, pražské koule, pražská koule recept, karbanátky pečené v troubě, božské recepty, rybí koule, najdi recept, pražská koule, koule z mletého masa, naložené rybí karbanátky, masové kuličky v nálevu, naložené karbanátky, recept na pražská koule, recept pražská koule, rybí karbanatky v laku, recept pražské koule, masové koule v nálevu, karbenátky pečené v troubě, rybí koule recept

Suroviny:
maso mleté, vejce, strouhanka, krupice dětská, cibule, pepř černý, koření nové koření, bobkový list, okurky sterilované

Přidat fotografie receptu