Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Československé rohlíky

Čerstvému, křupavému a hlavně domácímu pečivu se opravdu nevyrovná vůbec nic. Trpělivost při přípravě a kynutí těsta se vám vyplatí a odměnou vám budou výtečné rohlíky, které zužitkujete ke snídani nebo svačině.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Náročný

Doba přípravy 44 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 14 min bez doby kynutí

44 min (30 min příprava + 14 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 16 kusů

16kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 589 kJ /
2 292 kcal
Bílkoviny58,29 g
Tuky55,00 g
Vláknina15,50 g
Cholesterol 140 mg
Sodík 3,21 g
Sůl8,00 g
Sacharidy383,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme omládek. Do vlažné vody přidáme med a rozmícháme. Nadrobíme odvážené droždí, rozmícháme, přidáme mouku a opět rozmícháme. Krok 2: Pokud omládek nejde lehce rozmíchat, přidáme 1-2 lžíce vlažné vody. Zakryjeme fólií a necháme zhruba 45 minut pracovat. Když se začnou tvořit bublinky, je hotovo. Krok 3: V míse robotu smícháme hladkou mouku se solí a cukrem. Do jedné strany přilijeme rozpuštěné vlahé máslo a do druhé vylijeme omládek. Krok 4: Robot nastavíme na nejpomalejší míchání hákem a pomalu za stálého míchání, postupně přidáváme vodu. Krok 5: Po pěti minutách zkontrolujeme, stěrkou uvolníme mouku z okraje a dna mísy. Když vidíme, že u háku je těsto jako krupička, nebo nesebralo do sebe všechnu mouku, přidáváme po mililitrech vodu, namočenou stěrkou. Krok 6: Pořád mísíme a dáváme tou namočenou stěrkou, dolů těsto z háku. Přidávaním vody stěrkou, se vyvarujeme přílišnému přidání vody a lepivému těstu. Mísíme 15 minut. Krok 7: Těsto vyzkoušíme rukou, nesmí se lepit na ruku a musí být pružné a měkké. Dáme dolů hák a v míse těsto smísíme, do jednolité koule. Tím ho ohřejeme teplem od ruky a začne líp kynout. Přikryjeme igelitem a necháme kynout. Za 1,5 hodiny jdeme na kontrolu, musí být, dvakrát tak veliké, jako bylo, skoro, plná mísa. Vše přikrýváme igelitem. Krok 8: Plech vyložíme pečicím papírem. Vykynuté těsto dáme na vál, promísíme, rozdělíme na 12 nebo 16 dílků z kterých uválíme kuličky. Necháme 5 minut odpočinout, budou se líp válet. Krok 9: Kuličky vyválíme postupně do trojúhelníku. Širší stranu trojúhelníku namažeme štětcem vlažnou vodou a začneme od širší strany rolovat, silně utahujeme. Vrchní část, cípek, nalepíme na rohlík palcem. Krok 10: Na srolovaný rohlík položíme obě ruce a od středu ho ke krajům, rukama vyválíme do potřebné délky, cca na délku příborového nože, až o 2 cm víc. Takže nám vzniknou tenké válečky o průměru maximálně 25 mm. Krok 11: Pokládáme na plech v dostatečné vzdálenosti od sebe, aby se nelepily k sobě. Rohlíky vyrovnáme, aby nebyly nakřivo. Přikryjeme lehce igelitem jen svrchu. Necháme pořádně nakynout 45-60 minut, musí narůst na 1,5 násobek. Krok 12: Troubu zapneme na 235 °C a nakynuté rohlíky tesně před vložením do trouby, postříkáme vodou z rozprašovače. Krok 13: Jeden plech vložíme do středu trouby a pod plech několikrát stříkneme vodu z rozprašovače, aby se trouba zapařila. Pečeme 14 minut, dle zkušeností s vlastní troubou. Krok 14: Rohlíky po upečení sundáme ihned z plechu na utěrku a necháme vystydnout. Krok 15: Rohlíky můžeme zamrazit. Vystydlé zamrazíme abychom měli vždycky čerstvé. Po vytažení z mrazáku položíme příčně dva nebo tři rohlíky na vytažené dráty z topinkovače. Zapneme topinkovač na 4 a pak rohlíky otočíme a zase na 4. Po vypnutí necháme ležet na topinkovači až do konzumace asi 10 minut, budou krásně křupavé.

TIP: Jak uchovat pečivo co nejdéle čerstvé

Zveřejněno 24. 9. 2023

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Z toho těsta lze upéct výbornou veku. Péct na 200, 20 minut. Nedrobí se, ani úplně čerstvá, dá se dobře krájet.

Československé proto, že všechny měli stejnou kvalitu a recepturu a byly napříč republikou gumové. Samozřejmě, berte to jako vtip. Recept je hlavně pro ty, kteří se k rohlíkům nedostanou, protože bydlí v širém světě a mohli si je sami upéct.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Československé rohlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJp3j

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Československé rohlíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJp3j

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

cathleen (moderátorka): cathleen (moderátorka): Mě to tak nešlo, vždycky mi to pružilo a nedalo se mi to doválet na kruh a když z toho válím na veku, taky to pruží a nedá se to dobře válet, ten celý kus.
A bochníky připravené na veku nechávám 15 minut oddechnout a přesto se to špatně válí.
Vždycky se s tím nadřu moc, ale veky jsou z něj úžasné! Vůbec se nedrobí a když je doválím,od středu ke krajům rukami do délky a taky natřu vodou začátek, utáhnu těsto, stejně jako rohlíky, upravím na plechu ,tak mi rovnoměrně nakynou, mají přesný válcovitý tvar a nejsou ve střední části širší, jako u konce. Pak nemám malé a velké krajce na chlebíčky. Ale když to vyzkoušíš ty, možná se ti to povede, já s tím nemám takové zkušenosti.

Veronika.Hrozna: vidíš :-) a my máme zas odzkoušeno, že se dají tyhle trojúhelníky po odpočinutí (a v případě potřeby) ještě maličko rozválet a svinutí je pak razdva :-D Víc lidí - víc zkušeností ;-)

cathleen (moderátorka): Ne, tudy cesta nevede, odzkoušeno. Nedá se to tak krásně vyválet a smotat. Musí to jít do kuliček, odpočinout a pak válet.

Teeeda! Máš je jeden jako druhý :-K Kdyby si někdo přesto netroufal na klasické tvarování, může rohlíky vytvarovat i jinak ;-)

magdalenka: Ano, jenom nesmí být koláč a strojař, ponechán bez dozoru.Minule mi ukrojil choť z koláče trojuhelník v růžku. Kraje, jsou snědeny nejdříve. Proto mám všechny koláče než na ně dojde poleva, hezky do obdélníku.:-D:-D:-D S argumentem, tam ti ta poleva stejně nevyjde!:-D:-D:-D:-((

Veronika.Hrozna: nepreháňaj, prosím, žiadna odbornice. Pri veľkej rodine som sa musela naučiť všeličo. Moje deti mali radi múčne jedlá, milovali buchty na pare, pečené buchty, všetky kysnuté koláče, záviny, kvôli nim som piekla rohlíky, chlieb atď. (moje prvé knedlíky mali výšku asi 2 cm...:-D) A teraz pečiem potomkom ich potomkom...
A projektant v rodine sa mi zíde pri krájaní zákuskov - má strojárske oko.

magdalenka: Pochvala od tebe, jako úspěšné odbornice na pečení kynutého, mě moc a moc těší. A celý recept, je i tvoje zásluha, když jsi napsala, abych to nevzdávala a když jsem našla, tu tvoji fotku omládku, ja to má nakynuté vypadat. Celý recept, nic moc, celý úspěch je zakrývat a zakrývat, aby omládek, těsto ani rohlíky neoschly. Na omládek a těsto dávám ještě gumičku přes igelit, pro sichr. :-D

Veronika.Hrozna: Máš to nádherné. Tvoj perfekcionalizmus sa prejavil aj tu. A nezabudni, pečenie chleba, pečiva je vášeň!

Marie Svarcova: Mají jednu chybu, už rohlíky nekupuji a manžel se jich neví dojíst, takže hlásí, v mrazáku mám jen dva, rohlíky, to jest, zadělej omládek. Dokonce se nabídne, že je vyválí a smotá. Moc mu to nejde, ale snaží se, co by neudělal pro rohlíček, že ano! Takže 2x týdně je peču už 4 měsíce a veky taky, dokonce pomáhá mazat chlebíčky!

:-)<3:yes::yes:Rohlíky vypadají úžasně a určitě tak i chutnají, recept je moc pěkně napsaný :-K

Co já se natrápila, než jsem upekla tak perfektní rohlíky. Recept je složen ze tří receptů, z každého něco, lepek v těstě, tvarování rohlíku, omládek s medem, gramáže vody. A dovolila jsem si ho dát sem, až po 4 měsících neustálého pečení rohlíků, aby to bylo odzkoušeno na 1000%. Chutnají všem sousedkám, dětem a nám taky. Čerstvě upečený rohlík, pařížský salát, k tomu kofola. Jak málo stačí ke štestí !:-K:-D Z těsta vyjde 12 větších rohlíků a nebo, 16 menších. Je na nás jak, si těsto rozdělíme.

Co já se natrápila, než jsem upekla tak perfektní rohlíky. Recept je složen ze tří receptů, z každého něco, lepek v těstě, tvarování rohlíku, omládek s medem, gramáže vody. A dovolila jsem si ho dát sem, až po 4 měsících neustálého pečení rohlíků, aby to bylo odzkoušeno na 1000%. Chutnají všem sousedkám, dětem a nám taky. Čerstvě upečený rohlík, pařížský salát, k tomu kofola. Jak málo stačí ke štestí !:-K:-D Z těsta vyjde 12 větších rohlíků a nebo, 16 menších. Je na nás jak si těsto rozdělíme.

Velice podrobný postup ;-)

Krásně napsaný recept::yes::yes:

Suroviny:
voda, mouka hladká, med, droždí čerstvé, mouka hladká, cukr krystal, sůl, voda, máslo

Přidat fotografie receptu