Mechový dort na plech
Korpus oblíbený pro svoji zelenou barvu na vás čeká v tomto receptu. Ať již ho připravíte na plech nebo pouze do dortové formy, dozdobte ho vaším oblíbeným krémem, ovocem, či jen tak strouhanou čokoládou. Na stole se po něm jen zapráší.
Postup přípravy
Krok 1: Vajíčka s cukrem vyšleháme do
pěny (cca 5-8 minut). Začneme nejdříve na nejnižších otáčkách a postupně zvýšíme výkon. Šleháme tak dlouho, až se změní barva hmoty ze žloutkové na úplně světlou a dvojnásobně zvětší objem. Krok 2: Za stálého šlehání postupně přiléváme olej a vše důkladně prošleháme. Krok 3: Přidáme čerstvý rozmixovaný špenát nebo rozmražený listový či protlak, ze kterého vymačkáme co nejvíce vody. Krok 4: Dále přidáme citrónovou kůru, popřípadě i citrónovou šťávu (chceme-li mít nakyslou variantu korpusu, která se hodí ke krému z mascarpone) a krátce prošleháme. Krok 5: Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech, nejméně na třikrát (na nejnižší otáčky), zapracujeme do těsta . Krok 6: Troubu předehřejeme na 180 °C, horní/spodní ohřev. Krok 7: Hotové těsto nalijeme do formy nebo na olejem vymazaný a kokosem vysypaný plech a pečeme cca 45 minut. Krok 8: Je-li těsto upečené (zkoušíme špejlí, která je po vytažení čistá, těsto se na ni nelepí), vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme těsto ještě pět minut v teple. Nepečeme ale zbytečně dlouho, aby nebylo vysušené. Krok 9: Poté vyjmeme z trouby a dáme na podložku trochu vychladnout. Vlažný korpus vyklopíme z formy na mřížku. Z plechu korpus nevyklápíme . Krok 10: Po vychladnutí lžící vydlabeme minimálně polovinu korpusu, aniž bychom se prodlabali na dno. Vydlabaný korpus rozdrolíme v dlaních a dáme stranou na konečné posypání. Krok 11: Na vydlabaný korpus poskládáme ovoce, na které rovnoměrně rozetřeme po celém plechu krém. Krok 12: Na tvarohový krém ušleháme šlehačku a nastrouháme čokoládu. V míse nejdříve do hladka ušleháme tvarohy, zakysanou smetanu a cukr. Poté zašleháme čokoládu a nakonec na nejnižší otáčky jemně vmícháme hotovou šlehačku. Krok 13: Na krém nasypeme zbývající nadrolený korpus a dáme ztuhnout do ledničky.
pěny (cca 5-8 minut). Začneme nejdříve na nejnižších otáčkách a postupně zvýšíme výkon. Šleháme tak dlouho, až se změní barva hmoty ze žloutkové na úplně světlou a dvojnásobně zvětší objem. Krok 2: Za stálého šlehání postupně přiléváme olej a vše důkladně prošleháme. Krok 3: Přidáme čerstvý rozmixovaný špenát nebo rozmražený listový či protlak, ze kterého vymačkáme co nejvíce vody. Krok 4: Dále přidáme citrónovou kůru, popřípadě i citrónovou šťávu (chceme-li mít nakyslou variantu korpusu, která se hodí ke krému z mascarpone) a krátce prošleháme. Krok 5: Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech, nejméně na třikrát (na nejnižší otáčky), zapracujeme do těsta . Krok 6: Troubu předehřejeme na 180 °C, horní/spodní ohřev. Krok 7: Hotové těsto nalijeme do formy nebo na olejem vymazaný a kokosem vysypaný plech a pečeme cca 45 minut. Krok 8: Je-li těsto upečené (zkoušíme špejlí, která je po vytažení čistá, těsto se na ni nelepí), vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme těsto ještě pět minut v teple. Nepečeme ale zbytečně dlouho, aby nebylo vysušené. Krok 9: Poté vyjmeme z trouby a dáme na podložku trochu vychladnout. Vlažný korpus vyklopíme z formy na mřížku. Z plechu korpus nevyklápíme . Krok 10: Po vychladnutí lžící vydlabeme minimálně polovinu korpusu, aniž bychom se prodlabali na dno. Vydlabaný korpus rozdrolíme v dlaních a dáme stranou na konečné posypání. Krok 11: Na vydlabaný korpus poskládáme ovoce, na které rovnoměrně rozetřeme po celém plechu krém. Krok 12: Na tvarohový krém ušleháme šlehačku a nastrouháme čokoládu. V míse nejdříve do hladka ušleháme tvarohy, zakysanou smetanu a cukr. Poté zašleháme čokoládu a nakonec na nejnižší otáčky jemně vmícháme hotovou šlehačku. Krok 13: Na krém nasypeme zbývající nadrolený korpus a dáme ztuhnout do ledničky.
Zveřejněno 28. 9. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mechový dort na plech
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ERq4l
Moje poznámka
Mechový dort na plech
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/ERq4l
Nejnovější recepty
Pečená uzená kachní prsa na medu s růžovým zelím a bramborovými noky
Přidáno před 17 minutami
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 10 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno před 23 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rychlá kuřecí "znojemská" omáčka
Mystic před 2 minutami
Smetanové gnocchi se žampiony a pórkem
Nikki1 před 22 minutami
Plněné ořechy
Handour před 33 minutami
Marokánky III - cukroví
Panova před 58 minutami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 1 hodinou
Kuřecí špízy
Tacek před 1 hodinou
Pečené brambory v troubě
Tacek před 1 hodinou
Makové kytičky
renatamanglova618 před 1 hodinou
Suroviny:
vejce,
cukr krystal,
olej,
špenát čerstvý,
mouka hladká,
prášek do pečiva,
esence vanilková,
šťáva citronová,
olej,
kokos strouhaný,
banán,
smetana ke šlehání,
tvaroh ve vaničce,
smetana zakysaná,
cukr vanilkový,
čokoláda na vaření
Komentáře (1)