Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mechový dort na plech

Korpus oblíbený pro svoji zelenou barvu na vás čeká v tomto receptu. Ať již ho připravíte na plech nebo pouze do dortové formy, dozdobte ho vaším oblíbeným krémem, ovocem, či jen tak strouhanou čokoládou. Na stole se po něm jen zapráší.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Virtuous0112

Náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Vajíčka s cukrem vyšleháme do
pěny (cca 5-8 minut). Začneme nejdříve na nejnižších otáčkách a postupně zvýšíme výkon. Šleháme tak dlouho, až se změní barva hmoty ze žloutkové na úplně světlou a dvojnásobně zvětší objem. Krok 2: Za stálého šlehání postupně přiléváme olej a vše důkladně prošleháme. Krok 3: Přidáme čerstvý rozmixovaný špenát nebo rozmražený listový či protlak, ze kterého vymačkáme co nejvíce vody. Krok 4: Dále přidáme citrónovou kůru, popřípadě i citrónovou šťávu (chceme-li mít nakyslou variantu korpusu, která se hodí ke krému z mascarpone) a krátce prošleháme. Krok 5: Mouku smícháme s práškem do pečiva a po částech, nejméně na třikrát (na nejnižší otáčky), zapracujeme do těsta . Krok 6: Troubu předehřejeme na 180 °C, horní/spodní ohřev. Krok 7: Hotové těsto nalijeme do formy nebo na olejem vymazaný a kokosem vysypaný plech a pečeme cca 45 minut. Krok 8: Je-li těsto upečené (zkoušíme špejlí, která je po vytažení čistá, těsto se na ni nelepí), vypneme troubu, pootevřeme dvířka a necháme těsto ještě pět minut v teple. Nepečeme ale zbytečně dlouho, aby nebylo vysušené. Krok 9: Poté vyjmeme z trouby a dáme na podložku trochu vychladnout. Vlažný korpus vyklopíme z formy na mřížku. Z plechu korpus nevyklápíme . Krok 10: Po vychladnutí lžící vydlabeme minimálně polovinu korpusu, aniž bychom se prodlabali na dno. Vydlabaný korpus rozdrolíme v dlaních a dáme stranou na konečné posypání. Krok 11: Na vydlabaný korpus poskládáme ovoce, na které rovnoměrně rozetřeme po celém plechu krém. Krok 12: Na tvarohový krém ušleháme šlehačku a nastrouháme čokoládu. V míse nejdříve do hladka ušleháme tvarohy, zakysanou smetanu a cukr. Poté zašleháme čokoládu a nakonec na nejnižší otáčky jemně vmícháme hotovou šlehačku. Krok 13: Na krém nasypeme zbývající nadrolený korpus a dáme ztuhnout do ledničky.

TIP: Mechový dort a zákusky - rady a tipy

Zveřejněno 28. 9. 2023

Poznámka autorky Virtuous0112

1 dávka stačí do kulaté formy cca 24 cm

2 dávky patří na hlubokých plech

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mechový dort na plech

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERq4l

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mechový dort na plech

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ERq4l

Marie

Komentáře (1)

Super nápad, mecháč nemusí být je kulatý dort. Ale asi bych ořízla okraje a nahoru bych to těsto nadrobila, aby to bylo zelené. Pokud to není promazané krémem, na vršek bych dala polevu nebo džem, aby tam ty drobky držely. :-)

Suroviny:
vejce, cukr krystal, olej, špenát čerstvý, mouka hladká, prášek do pečiva, esence vanilková, šťáva citronová, olej, kokos strouhaný, banán, smetana ke šlehání, tvaroh ve vaničce, smetana zakysaná, cukr vanilkový, čokoláda na vaření

Přidat fotografie receptu