Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hodolanská omáčka mojí babičky

Mezi olomoucké speciality nepatří jen tvarůžky. Ochutnejte tuto sladkokyselou mléčnou omáčku podávanou s vařenými bramborami, opečenými buřty, vařenými vejci a dochucenou divokým kořením. Omáčku si nejlépe vychutnáte s domácím chlebem.

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

RubyRom RubyRom

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 35 min

70 min (35 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 828 kJ /
2 110 kcal
Bílkoviny103,31 g
Tuky119,73 g
Vláknina7,20 g
Cholesterol 1,73 g
Sodík 1,12 g
Sůl2,51 g
Sacharidy151,17 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě. Krok 2: Špek nakrájíme nadrobno a rozškvaříme, přidáme sádlo a opékáme dozlatova. Krok 3: Přidáme mouku, cukr a připravíme jíšku. Pak po trochách přiléváme mléko a pilně mícháme dohladka. Přidáme sůl, ocet a koření vložené v čajovém sítku. Povaříme. Sítko vyjmeme a tyčovým mixérem směs rozmixujeme. Krok 4: Buřty nakrájíme nadrobno a opečeme na pánvi. Dáme je do omáčky, dále přidáme brambory s trochou vody z brambor, vývar nebo bujón. Nakonec přilijeme smetanu. Podle potřeby dochutíme. Krok 5: Do talířů s omáčkou vložíme ještě vejce uvařená po dobu 6 minut, aby žloutek byl krémový. Krok 6: Podáváme s chlebem, nejlépe domácím.

TIP: Oblíbené recepty na domácí chléb

Zveřejněno 13. 10. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hodolanská omáčka mojí babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZq1G

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hodolanská omáčka mojí babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mZq1G

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

radekhk: Já jsem v Olomouci vyrostla, tak tuhle omáčku dobře znám. V každé rodině se ale vaří trochu jinak. Někdo jen s buřty, někdo s klobásou, někdo i s mrkví.... :-K. Ale vždycky je skvělá :-K

Tak tahle se asi nejvíc podobá tomu co se vaří na Moravě jako rychlovka když se přijde z pole a hospodyně den předem nenavařila... pocházím od ,, hOlomoca " kde je tahle majda doma ... dáváme jen dobrou klobásu a vařím jako ,, eintop " a bez vajec na tvrdo , jinak stejně

Eja57: Moc děkuji za pochvalu, moc si ji vážím a potěšila mě. :-K

Marie Svarcova: vyzkoušej, je opravdu dobrá. :-K

Marie Svarcova: určitě zkus. Je moc dobrá a Romana ji má luxusní, jako všechno od ní

:-)<3:yes::yes: já ji vůbec neznám a určitě zkusím brzy, už podle popisu a fotky je určitě moc dobrá :-K

Bayta (moderátorka): moc děkuji :-K

mika59: moc děkuji :-K

Jojo tahle dobrá a známá. taky dělám...máš ji:yes:

Vypadá to skvěle a určitě to v tomhle nepříjemném počasí hezky zahřeje a zasytí :)

Suroviny:
špek, sádlo, mouka hladká, cukr krupice, ocet, mléko, sůl, smetana, buřt, brambory, koření nové koření, bobkový list, pepř mletý, vejce, vývar masový

Přidat fotografie receptu