Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčka z lahůdkové cibule a pesta z pažitky

Jednoduchá smetanová omáčka z pažitkového pesta skvěle doplní dušené nebo pečené maso a vařený brambor. Omáčka není nijak složitá na přípravu, postačí pouhá půlhodinka a můžete servírovat.

Hodnocení receptu je 5,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 25 min

35 min (10 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 573 kJ /
2 049 kcal
Bílkoviny16,42 g
Tuky203,81 g
Vláknina9,02 g
Cholesterol 301 mg
Sodík 2,09 g
Sůl5,25 g
Sacharidy34,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na pesto rozmixujeme pažitku, olej, sůl a dva oloupané stroužky česneku. Krok 2: Bílou i zelenou část cibulek drobně nakrájíme, zbylé stroužky česneku oloupeme a prolisujeme. Krok 3: Do rozehřátého oleje s máslem dáme bílou část cibule, kterou restujeme do sklovata. Zasypeme moukou a restujeme do lehkého zrůžovění. Krok 4: Zalijeme vývarem (nebo vodou), metličkou dobře prošleháme a slabým varem vaříme 10 minut. Krok 5: Poté přidáme zelenou část cibule, česnek, pesto, pepř a sůl. Promícháme, naředíme smetanou na požadovanou hustotu a ještě 5 minut povaříme. Krok 6: Omáčku podáváme s vařeným bramborem a dušeným či pečeným masem. Také se hodí sázená nebo ztracená vejce.

TIP: Proč se srazí smetanová omáčka - rady a tipy

Zveřejněno 19. 10. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčka z lahůdkové cibule a pesta z pažitky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBrDk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčka z lahůdkové cibule a pesta z pažitky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BBrDk

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Jaromira18: Velice děkuji:-KJsem ráda,že se ti omáčka líbí.Dělám ji poměrně často.Cibulka je v obchodě pořád a když mi dojde pesto ve skleničce,tak si umixuji z nasekané pažitky z mrazáku.Tu mám taky pořád v zásobě:-)

:yes::yes:Moc ráda jí udělám, musí být vynikající,:-K:-K:-K

Marie Svarcova: Maruško,komentář mi udělal radost,moc děkuji:-KJestli budeš omáčku dělat,tak snad bude chutnat:-8

:-)<3:yes::yes: recept se mi líbí a udělám příští týden omáčku s vejci i pro syna chce střídat bezmasé dny tak mu bude chutnat :-K

cathleen: Ivuš ano,na 1 lžíci oleje a 2 lžících másla jsem restovala cibuli,kterou jsem pak zasypala moukou.
Tomu krokování v postupu rozumím a snažím se to poctivě rozepisovat už hodně let.Uznávám,že tady jsem chybovala když jsem do jednoho kroku napsala rozmixování pesta a nakrájení surovin na omáčku.Nenapadlo mě to až tak dopodrobna rozepsat:-8
Jen u toho kroku 2 a 3 mě zarazilo,že se tam objevil skoro stejný text:"Bílou i zelenou část cibule,"Bílou i zelenou část cibulky".
Děkuji za objasnění, opravení a i za to,že všem receptům ,vy,moderátorky,věnujete svůj volný čas:-KNěkdy to s námi nemáte lehké;-)

Anna Kocikova: Drahuško, recepty upravujeme nejen tak, aby byly srozumitelné, ale aby měly všechny jednotný řád. Tzn. 1 bod = 1 činnost (aspoň se tak snažíme :-) ), aby si kuchaři mohli hotové kroky odfajfknout. Tys měla v prvním kroku rozmixování pesta A JEŠTĚ i krájení surovin do omáčky - to přeci nepatří k sobě. ;-)
Co se týká dopsání oleje a kousku másla na restování, tys restovala na 1 lžíci oleje a 2 lžících másla, které jsou v Surovinách?

Prosím,bylo by možné upravit první 3 kroky v postupu do původního stavu?Nově upravený postup mi příjde trošku chaotický.
A z upravených surovin také nejsem moc chytrá.Proč je tam připsaný olej a 1 kousek másla.Nerozumím tomu;-(

Suroviny:
cibulka lahůdková, pažitka, mouka hladká, česnek, vývar masový, smetana ke šlehání, pepř mletý, sůl, olej, máslo, pažitka, olej, sůl, česnek

Přidat fotografie receptu