Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí koprová omáčka

Bílá jemná omáčka vonící koprem patří mezi klasiku české kuchyně. Připravíme ji z bešamelového základu, do kterého nalijeme naložený kopr i s nálevem a smetanu. Omáčku dochutíme cukrem a pepřem.

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Imini Imini

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 728 kJ /
1 847 kcal
Bílkoviny45,63 g
Tuky142,10 g
Vláknina1,65 g
Cholesterol 467 mg
Sodík 573 mg
Sůl1,20 g
Sacharidy95,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Začneme bešamelem. V hrnci rozpustíme máslo a postupně přidáváme mouku, dokud nevznikne jíška. Krok 2: Za stálého míchání přilijeme postupně mléko, alespoň na 4x. Mícháme do zhoustnutí. Stále mícháme a neodstavujeme. Krok 3: Přidáme sůl, pepř, kopr i s nálevem, smetanu. Dochutíme cukrem a případně i solí a octem. Necháme pořádně provařit. Krok 4: Přílohou může být knedlík i brambory, podávat můžeme s vejcem, i hovězím či vepřovým masem.

TIP: Další recepty na koprovou omáčku

Zveřejněno 8. 11. 2023

Poznámka autora Imini

Výhoda naloženého kopru je v tom, že není nutné přidávat ocet a nehrozí sražení omáčky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí koprová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DkQRn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí koprová omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DkQRn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Imini: Děkuji za odpověď, množství jsem dopsala do receptu. :-K

Prosím si s bramborem a ani vajíčko nemusí být:-8Koprovka vypadá moc dobře,mňam:-Q:-K

Když podávám s masem, tak bešamel ředím vývarem z masa a přidávám jen nakonec smetanu.

zuzi777a: já to měla úplně stejně :-D A manžel ji začal jíst teprve před pár lety, když viděl mě, jak si pochutnávám :-8

Já kopračku v dětství obcházela obloukem. Teď se po ní můžu utlouct.<3

Merylas: na 100g másla cca 5-6polevkovych lžic
Ať se podaří.

Prosím o upřesnění množství mouky. Děkuji. :-K Koprovou omáčku taky dělávám, ale trochu méně kalorickou.

Dělám omáčku na více způsobů. S masem dělám z vývaru a s vejcem s bešamelem. Pokud nevadí, přidávám foto. :-K:-K

Suroviny:
máslo, kopr sterilovaný, mléko plnotučné, smetana, mouka hladká, sůl, pepř mletý, cukr, ocet

Přidat fotografie receptu