Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mangový dort s čokoládovým korpusem

Mango a čokoláda, to je u nás netradiční spojení. Vyzkoušejte tento skvělý dort plný lahodné čokolády, osvěžujícího manga a sametového krému z Mascarpone a zakysané smetany. Tak neváhejte a pusťte se do přípravy.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Nepir

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 30 min

150 min (120 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

kulatá forma o průměru 24 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 875 kJ /
4 272 kcal
Bílkoviny87,63 g
Tuky168,96 g
Vláknina37,00 g
Cholesterol 1,09 g
Sodík 894 mg
Sůl2,72 g
Sacharidy581,79 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejeme na 180 °C. Krok 2: Nejprve připravíme korpus. Rozpustíme máslo, nastrouháme čokoládu. V míse vyšleháme žloutky s cukrem, postupně přidáme mléko a máslo. Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem a postupně vmícháme do žloutkové směsi. Přimícháme strouhanou čokoládu. Krok 3: Bílky ušleháme se špetkou soli a opatrně vmícháme do těsta. Do vymazané formy nalejeme těsto a rozprostřeme tak, aby na okraji bylo vyšší než uprostřed. Pečeme asi 30 minut. Korpus necháme vychladnout. Krok 4: Mezitím si připravíme želatinu podle návodu, mango a krém. Mascarpone, zakysanou smetanu a cukr smícháme dohromady. Polovinu manga (cca 250 g) rozmixujeme a vmícháme do směsi. Přidáme cca 125 ml teplé želatiny (asi 5 malých naběraček). Směs dáme vychladit, zbytek želatiny budeme potřebovat teplou (ne moc, ale aby tekla). Krok 5: Když je korpus vychladlý, rozkrojíme ho v polovině podél. Spodní díl korpusu dáme zpět do formy a naneseme na něj krém (ne všechen, něco si necháme na potření tenkou vrstvou po obvodu a na vršek). Potom přiklopíme vrchní částí korpusu. Pracujeme opatrně, krém není úplně tuhý. Krok 6: Naneseme polovinu ze zbytku krému navrch (nemusí být silná vrstva). Zbylými kousky manga ozdobíme vršek dortu. Zalejeme želatinou a dáme vychladit. Krok 7: Nakonec sundáme formu a kolem dokola po obvodu naneseme zbytek krému. Můžeme nechat tak, případně obvod zakrýt strouhanou čokoládou, kuličkami a pod.

TIP: Jednoduchý návod na dokonalé čokoládové zdobení

Zveřejněno 11. 11. 2023

Poznámka autora Nepir

Toto je můj první pokus s dortem (podle toho taky vypadá). Recept je kombinace rady od AI a intuice. Byl jsem donucen k vlastní výrobě, jelikož dorty od cukrářů na mě byly příliš sladké. Tento je pro mě akorát. Pokud má někdo rád hodně sladké, bude muset přidat víc cukru.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mangový dort s čokoládovým korpusem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lY256

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mangový dort s čokoládovým korpusem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lY256

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

veronika_straka: K tomu mě donutila nouze. Přítelkyně nemá ráda cheesecaky, ale miluje mango. Tak jsem to zkusil tímto směrem a celkem se to podařilo. Ale jsem naprostý laik, věřím, že zkušenější cukráři by si lépe poradili s tím, jak správně ztužit krém, aby byl tak akorát a unesl tíhu korpusu nebo třeba poměr cukru. Každopádně byl jednodušší, než bych čekal. Přeji hodně zdaru všem, kdo by ho chtěl zkusit a uvítám nápady na zlepšení.

:-):yes::yes: na první pokus dopadl dort dobře, mango je dost sladké , mascarpone naslládlé, stačil by mi ten vanilkový cukr, jiný bych nedala a krém by byl na tom korpusu osvěžující. Ale každému chutná něco jiného - o tom to přece je. :-):-K.

Musím opravdu ocenit skvělou kombinaci čokolády a manga <3 a zároveň i to, že jste si dal práci s nápadem a receptem na dort! :-8

Suroviny:
máslo, čokoláda na vaření, kakao, mléko, vejce, cukr, mouka hladká, prášek do pečiva, sůl, tuk, mascarpone, smetana zakysaná, mango, cukr moučkový, želatina, cukr vanilinový

Přidat fotografie receptu