Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lokše plněné sýrem

Lokše jsou placky z bramborového těsta, které se hodí jako výborná příloha, ale lze je dobře využít i jako samostatné jídlo. Spojení se sýrem je rafinovaná dobrůtka, která bude hrát dohromady třeba se zeleninovým salátem.

Hodnocení receptu je 5,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 10 min

30 min (20 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 741 kJ /
1 850 kcal
Bílkoviny49,28 g
Tuky40,26 g
Vláknina28,00 g
Cholesterol 286 mg
Sodík 4,16 g
Sůl10,21 g
Sacharidy308,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem uvařené brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Krok 2: Přidáme vejce, sůl, a mouku. Zpracujeme na nelepivé těsto. Krok 3: Těsto vytvarujeme do válečku a nakrájíme na kousky, podle toho jak chceme mít placky velké. Krok 4: Rozválíme na tenkou kulatou placku, položíme plátek sýru a přiklopíme další tenkou plackou a přimáčkneme. Při vyvalování podsypáváme. Krok 5: Rozpálíme suchou pánev, nejlépe litinovou, nebo nerezovou a smažíme placku dozlatova z obou stran, až budou hnědé puchýřky. Krok 6: Po upečení potíráme rozpuštěným sádle a skládáme na sebe. Podáváme teplé, ale i studené jsou výborné.

Zveřejněno 13. 11. 2023

Poznámka autorky mika59

Recept mám svůj starý, ale nápad se sýrem je od Pavla Berky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lokše plněné sýrem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31yQQ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Lokše plněné sýrem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/31yQQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

lokše sú fantastické na slano aj na sladko

;-) mika59: to každá máme na mysli něco úplně jiného, ale i to se stává.
;-) Bramborové placky děláme z vařených brambor + sůl + mouka a smaží se na tuku.
;-) To, co píšeš ze syrových brambor + koření atd jsou bramboráky, u nás cmunda a různé další regionální názvy (vošouch,.....)
;-)Potom jsou další, Švýcarské bramborové rösti - ze strouhaných syrových brambor jen osolených a opepřených a smažených na tuku.
:-O Samozřejmě existují různé varianty placek, bramboráků i rösti a také různé názvy.
<3 Ty naše br.placky jsou podobné Tvým, jen jsou na slano a smaží se na tuku:
, ale i ty naše br. placky se jedí s povidly - jak kdo má rád.

Nadja: Nadi neberu si to, ale nevím o jakých plackách píšeš, protože v tom podstatný rozdíl je. A to že bramborové placky se dělají ze syrových brambor a lokše z vařených. To je opravdu rozdíl..a vejce tam být nemusí, já dávám. A do lokšů stačí jen sůl, do placek přijde česnek a majoránka. Ale možná myslíš jiné co já neznám. Jinak nic proti a pěkné sváteční odpoledne.:-K

:-K mika59: ;-) neber si to tak ...... jen jsem chtěla říct, že plněné placky se u nás dělaly od nepaměti. A jestli placky nebo lokše je vpodstatě jedno - hlavně že chutnají.
Dobře vím, že placky a lokše se poněkud liší, proto jsem do závorky dala, že se nejednalo o lokše, ale o placky. U nás se lokše nikdy nedělaly, ani já je nedělám. I když v těstě žádný rozdíl nevidím, ale hlavně ve způsobu pečení. Placky dělám silnější, lokše jsou tenounké, placky jsou smažené na trošce tuku, proto už se tukem nepotírají.
Do placek nedávám vajíčko, ale ani v jiných receptech na lokše vajíčko není - např.
;-)

Nadja: Já vůbec netvrdím, že je to něco nového pod sluncem... A bramborové placky a lokše je fakt něco jiného. Na plněné bramborové placky tady mám x receptů, od masa až po zeleninu. Píšu kde jsem lokše se sýrem viděla chutná nám to. A použila jsem Goudu 45%...:-)

;-)<3 Nic nového pod sluncem - moje maminka dělávala bramborové placky (ne lokše) s překvapením - některé placky byly bez náplně, jiné s náplní ve formě plátku salámu nebo sýra. K nim býval dušený špenát byla to moc velká dobrota. Já je dělávám také tak a moc se mi osvědčil Hermelín. Jaký sýr používáš Ty?

Anna Kocikova: ;-) Marie Svarcova: ;-) Děkuji vám:-K:-K

Anna Kocikova: Dobré lokše, chtějí také chutné voňavé a kvalitní brambory. Pak to voní a chutná, jedna báseň. Babičky takové měli, my už ne! Ty z obchodu , jsou jenom nahrážka!;-(

Babička dělávala moc dobré lokše,já takové neumím:-(Miladko,díky že ses podělila o sýrovou vychytávku:-8Máš je moc hezké:-K:yes:

:-)<3:yes::yes: také je dělávám (podle receptu po babičce) a nápad se mi líbí :-K

Suroviny:
brambory, vejce, sůl, mouka polohrubá, mouka, sádlo, sýr

Přidat fotografie receptu