Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehký hruškový koláč s krémem a drobenkou

Hrušky jsou často opomíjeným ovocem. Je to velká škoda, protože hrušky jsou zkrátka báječné ovoce. Mají vynikající chuť, která se hodí do mnoha dezertů a navíc jsou velmi zdravé.

Hodnocení receptu je 5,0 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 45 min

55 min (10 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

plech 32 x 23 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 793 kJ /
4 014 kcal
Bílkoviny62,81 g
Tuky229,71 g
Vláknina26,20 g
Cholesterol 1,27 g
Sodík 608 mg
Sůl1,44 g
Sacharidy410,68 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zapneme troubu na 190 °C a ustřihneme 2 pečicí papíry o 1 cm větší než velikost plechu (32x3 cm + 1 cm kolem) Krok 2: Do misky odvážíme mouku, přidáme špetku soli a měkké máslo, vytvoříme drobenku a postupně přiléváme vodu a rychle vypracujeme těsto. Nepracujeme dlouho, aby nebylo po upečení tvrdé. Krok 3: Těsto přendáme na pečicí papír velikosti o 1 cm větší než plech a vyválíme 1 cm od krajů, přendáme i s papírem na plech (odpadá tím pracné přenášení pomocí válečku). Na těsto několikrát propíchané vidličkou zakryté druhým pečicím papírem a nasypeme jako zátěž syrové luštěniny, aby se těsto nevyboulilo při pečení. Krok 4: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 20 minut. Zatím uděláme krémovou směs na náplň, promícháním všech surovin. Oloupeme, vyjádřincujeme hrušky a nakrájíme je na tenké plátky. V jiné misce připravíme z uvedených ingrediencí drobenku. Krok 5: Předpečené těsto vyndáme z trouby, sundáme papír se zátěží a ihned těsto potřeme rozkvedlaným bílkem, aby se těsto pod hruškami nerozmočilo. Hrušky poklademe na potřené těsto a zalijeme krémovou náplní. Krok 6: Dáme do trouby opět na cca 10-12 minut, když náplň zhoustne posypeme hustě vršek připravenou drobenkou a dopečeme dozlatova.
Hotový koláč necháme zcela vychladnout, můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem a nakrájíme.

TIP: Top 7: Hruškové moučníky - oblíbené recepty

Zveřejněno 19. 11. 2023

Poznámka autorky Marie Svarcova

Inspirace : Proženy.cz , upraveno dle potřeby

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehký hruškový koláč s krémem a drobenkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v28QV

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Křehký hruškový koláč s krémem a drobenkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v28QV

Marie

Komentáře (2)

Hella: :-)<3 Moc děkuji za komentář, já mám hrušky daději než jablka, koláč měl velký úspěch . Přeji krásný večer :-K

Už při pohledu na krásnou fotku se sbíhají sliny. Určitě to vyzkouším, hrušky máme moc rádi!

Suroviny:
mouka hladká, máslo, sůl, voda, bílek, hruška, smetana zakysaná, žloutek, cukr krupice, cukr vanilkový, mouka hladká, máslo, cukr krupice, cukr vanilkový, mouka hladká, skořice, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu