Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bůček s pekingským zelím

Bůček s pekingským zelím je velmi jednoduchý pokrm. Ať už převáží maso, nebo snadno dostupné zelí, výsledek je jídlo s nádechem asijské kuchyně. Po přípravě surovin je velmi rychle hotové a s rýží nebo chlebem to je skvělý oběd.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zuzi777a zuzi777a

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min + doba marinování

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava, + doba marinování )

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 571 kJ /
1 810 kcal
Bílkoviny78,80 g
Tuky148,71 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 230 mg
Sodík 6,49 g
Sůl15,20 g
Sacharidy39,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Bůček nakrájíme na kostičky. Zalijeme ho v misce sójovou omáčkou a alkoholem. Necháme zhruba 1/2 hodiny (klidně i déle) marinovat. Krok 2: V mezičase připravíme pekingské zelí. Z listů ořízneme jemnější zelenou část. Tu odložíme (třeba na salát). Bílou středovou část listů nakrájíme na kousky. Pórek nebo jarní cibulku nakrájíme nadrobno. Krok 3: Na hluboké pánvi, nebo lépe ve velkém woku rozpálíme olej a na něm orestujeme scezené namarinované maso. Scezenou tekutinu přidáme k zálivce. Restujeme podle velikosti kostiček masa do zhnědnutí. Při restování můžeme okořenit maso troškou chilli podle své preference ostrosti. Krok 4: Připravíme zálivku smícháním všech náležejících surovin a necháme chvíli odstát. Krok 5: Když je maso opečené (měkké na skus) přihodíme nakrájené řapiky zelí a dále restujeme zhruba 8-10 minut podle množství. Zelí by mělo zůstat křehké na skus a lehce zprůhlednět. Krok 6: V tomto momentu přidáme jarní cibulku nebo pórek a zalijeme obsah pánve znovu zamíchanou zálivkou. Necháme zhoustnout omáčku a podávame. Krok 7: Jako příloha se hodí rýže i chléb.

TIP: Čínské a pekingské zelí

Zveřejněno 29. 11. 2023

Poznámka autorky zuzi777a

Toto jídlo může být připraveno variabilně: Buď jako bůček s trochou zelí, nebo zelí s trochou bůčku. Obě verze jsou moc dobré. Recept pochází z malých knížeček asijské kuchyně, které vyšly v roce 1986-7 v nakladatelství Panorama. Autorka zvolila asijské recepty, které byly proveditelné z tehdy dostupných surovin.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bůček s pekingským zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJnkl

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bůček s pekingským zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJnkl

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

zuzi777a: ano, je :yes: pamatuji, že z té mojí se daly ze surovin, které má každý běžně doma, udělat prakticky všechny recepty :-8

cathleen: Ano, to je z nich! Ten na placky je z "Jídla z mouky, rýže, sója"
Bůček je z "Polévky, maso, zelenina". Pak mám ještě třetí "Předkrmy, saláty, ryby, drůbež". A fakt je to poklad!:-*

zuzi777a: Zuko, je to knížečka, ve které byl i tento jednoduchý recept? :-)

Marie Svarcova: Já tyhle malé knížečky s kroužkovou vazbou opatruji jak oko v hlavě. Vyšly tenkrát asi 3 nebo 4. “Čínu" jsem znala akorát z Vodičkovy ulice, bylo to pro mě úplně nové pojetí vaření. A všechny recepty do jednoho se daly udělat doma. Nic exotického kromě sójové omáčky a některých méně používaných druhů koření tam vlastně nefigurovalo.

:-)<3:yes::yes: to budu muset ochutnat , je fakt, že dřív ty suroviny, které dnes používáme nebylo možné koupit ale přesto ta jídla byla dobrá:-K

Suroviny:
bůček vepřový, slivovice, omáčka sojová, chilli, zelí pekingské, olej, voda, omáčka sojová, ocet, solamyl, cukr, pórek, cibulka jarní

Přidat fotografie receptu