Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněné papriky se zapečenými rajčaty

Pečené plněné papriky jsou oblíbenou klasikou. Naplněné směsí pečených rajčat, mletého masa a rýže, podávané s bramborovou kaší, poslouží jako výborný víkendový oběd, který potěší všechny vaše strávníky.

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Moanka Moanka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 kusů

5kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 100 kJ /
980 kcal
Bílkoviny62,34 g
Tuky62,79 g
Vláknina3,93 g
Cholesterol 429 mg
Sodík 266 mg
Sůl0,52 g
Sacharidy39,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelené papriky umyjeme a vydlabeme. Mleté maso smícháme s pečenými rajčaty , rýží, vejcem, solí a pepřem. Krok 2: Směsí naplníme papriky, které plníme až do špiček. Krok 3: Papriky narovnáme do zapékací mísy, podlijeme vývarem, přidáme plátek másla a přikryjeme alobalem. Krok 4: Zapékací mísy vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečeme asi 30 minut. Krok 5: Poté odkryjeme, posypeme červenou paprikou nakrájenou na proužky a dopečeme. Papriky získají do 10 minut pěknou barvu. Krok 6: Pokud nám zbyde masová směs, přidáme do ní trochu strouhanky a vytvoříme malé placičky, které obalíme v nahrubo nastrouhané strouhance a z obou stran osmažíme. Jsou jemné a lahodné. Krok 7: Podáváme s čerstvým chlebem. Můžeme také s bramborem nebo kaší.

Zveřejněno 3. 12. 2023

Poznámka autorky Moanka

Nedávno jsem jedla podobné jídlo na penzionu v Krkonoších a jen jsem odhadovala, čím jsou papriky plněné a matně si vybavovala tu chuť.

Rajčata peču na olivovém oleji, posypané česnekem, cibulí, pepřem, solí a italskými bylinkami nebo provensálským kořením - pomalu zapékám asi hodinu a zavářím. Dovedu si představit, že místo rajčat použiji malou skleničku mnou zavařeného leča, v tom případě bych ale do masa přidala i oblíbené koření a česnek, protože to v mém leču chybí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plněné papriky se zapečenými rajčaty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRr6r

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plněné papriky se zapečenými rajčaty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kRr6r

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (10)

Moanka: Děkuji za přání (předvánoční) a děkuji i za ten zmíněný recept. Označil jsem si ho a až budu příště dělat plněné papriky, rajčata do náplně přidám (dávám mleté maso s cibulí a kořením, vařenou rýži a pokud mám přidávám i nějakou bylinku).

bofinka: Vím jak chutnají pečená rajčata. Právě cherry rajčátka, přepůlená a pečená dělám občas na topinky s avokádovou pastou. Takže jsem už dávno ochutnal a dávno vím jak jsou dobrá. Ale v tomto receptu na plněné papriky se jedná o něco jiného, Vy jste zavedla řeč jinam a stále v tom pokračujete. Vaše poznámky se týkají tohoto receptu jen velmi vzdáleně, pokud vůbec.

Tonja: Děkuji za názor. I sušená rajčata si někdy koupím, je to zas jiná dobrota. <3 A určitě by se hodila i do těchto paprik. Jak kdo má rád…
Mějte krásný předvánoční čas… :-8

bofinka: To máte pravdu. <3 Když si děláme pečenou zeleninu, také ji zasypu scherry rajčaty. Nebo je dávám k šnekům z vinné klobásy, když ji peču v troubě na olivovém oleji a sypu bylinkami. Mňam. <3
Děkuji a krásný adventpřeji. :-8

bofinka: Vážně luxus. ;-) Děkuji Vám… Podobně si je vlastně dělávám. Úrodu máme ze skleníku vždy bohatou, tak je na místě myslet i na zimu… :-)

Tonja: Máte pravdu. Já nevím, jaká rajčata byla v původním receptu, tak jsem improvizovala, a s vámi všemi jsem se tady o svůj výsledek podělala.
Ale věřte, že doma pečená rajčata jsou dobrota. <3

Tonja: Je to jen o tom, ze pecena rajcata jsou chutove neco jineho nez ta susena a nalozena v oleji.
Uplne nej na peceni jsou mini rajcatka, ta se jen rozpuli, ochuti a daji do trouby, az zkusite, pochopite ;-)

bofinka: Netvrdil jsem, že rajčata se péct nedají. Pochybuji ale, že penzion v Krkonoších si peče rajčata, aby je nakonec posekal (spolu s masem a rýží) do náplně pečených paprik.

A poznámka k úvodnímu textu doporučeného receptu na pečená rajčata: Nejsou všechna sušená rajčata přesušená, jak tvrdíte; dají se koupit opravdu suchá, ale také sušená jen do poloměkkého stavu a dají se koupit i různá sušená rajčata nakládaná v oleji, často i s kapary či ochucená bylinkami, stačí si jen vybrat. Pokud jsou sušená rajčata původem z Itálie, jedná se často o odrůdu San Marzano, která je přirozeně sladká (obsahuje méně kyselin a více cukrů), takže se nemusí přislazovat.

Mými poznámkami ale nijak nechci zpochybňovat Váš recept na pečení rajčat z vlastní úrody.

Tonja:

Nepečeme a nezavařujeme doma rajčata. Předpokládám, že ani v penzionu v Krkonoších si nepečou a nezavařují vlastní rajčata. Předpokládám, že se jednalo o sušená rajčata v oleji, což se dá běžně koupit v obchodě a chuť bude asi podobná.

Suroviny:
paprika čerstvá zelená, maso mleté, rajče, rýže, vejce, sůl, pepř mletý, vývar masový, paprika čerstvá červená, máslo, strouhanka

Přidat fotografie receptu