Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jemný makovec babičky Boženky

Mák je typickou surovinou, nejen na pečení, hlavně u nás. Je zdraví prospěšný a plný vápníku. V tomto makovci hraje prim a sekunduje mu kyselost citronu a vůně hřebíčku. Díky našlehaným bílkům je celý moučník nebesky nadýchaný.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

RubyRom RubyRom

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 20 min

60 min (40 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 643 kJ /
2 305 kcal
Bílkoviny71,13 g
Tuky100,70 g
Vláknina23,40 g
Cholesterol 1,28 g
Sodík 479 mg
Sůl1,00 g
Sacharidy266,79 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cukr, vanilkový cukr a žloutky třeme 20 minut, ale ty žloutky přidáváme postupně jeden po druhém. Krok 2: Do utřené hmoty přidáme citronovou kůru, tlučený hřebíček, mák a promícháme. Nakonec zlehka vpracujeme tuhý sníh a 2 lžíce hrubé mouky. Krok 3: Těsto vlijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného malého pekáčku, vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 20-25 minut.

TIP: Mák v kuchyni

Zveřejněno 6. 12. 2023

Poznámka autorky RubyRom

Tento recept je z kuchařky vydané roku 1954. U nás doma se pekl často a vždy se po něm zaprášilo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemný makovec babičky Boženky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJnQD

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jemný makovec babičky Boženky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJnQD

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Moanka: no já jsem rozdrtila jeden , ale dala jsem z toho vlastně jen půlku, je to dost aromatické tak jsem se bála, aby to nebylo moc. Klidně nám to stačilo. :-K

Moanka: moc děkuji a to tykání je v pořádku :-K

Prosím, já se ještě optám, ten hřebíček 1 celý, nebo méně?

Ten je ale lákavý. :-8 Připomněla jsi mi (omlouvám se za to tykání, ale kdosi mě tu “upozornil”, že si tu všichni tykají, tak snad je to v pořádku) buchtu, jakou jsem milovala od moji maminky, neměla název, a tak jsme ji s maminkou říkaly “buchta ze šesti vajec”. :-D Pokud ten recept najdu, ráda se o něj tady s vámi podělím. :-*
Makovec určitě brzy zkusím a moc se na něj těším! <3

Anna Kocikova: moc děkuji :-K

Makovec i krásná fotka se mi moc líbí:-8:-K

Marie Svarcova: Je velice nadýchaný , ale je ho málo :-K sice je to ze 6 vajec , ale stojí za to. Je tam minimálně mouky a žádný:-K tuk.

:-)<3:yes::yes: moc pěkný recept, makovec mám ráda i tento zkusím je určitě moc dobrý :-K

Suroviny:
cukr moučkový, žloutek, bílek, cukr vanilkový, citron, mouka hrubá, mák mletý, koření hřebíček, mouka

Přidat fotografie receptu