Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štěpánská hovězí pečeně s kynutým houskovým knedlíkem

Na druhý svátek vánoční by na sváteční tabuli neměla chybět štěpánská hovězí pečeně. Šťavnaté hovězí maso, prošpikované uzenou slaninou, podávané s kynutým houskovým knedlíkem, se bude v ústech jen rozpadat.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Akademie kvality Akademie kvality

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 75 min Doba tepelné úpravy: 45 min

120 min (75 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 563 kJ /
4 437 kcal
Bílkoviny287,75 g
Tuky192,56 g
Vláknina26,10 g
Cholesterol 1,80 g
Sodík 3,22 g
Sůl7,61 g
Sacharidy377,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné hovězí prošpikujeme uzeným špekem, osolíme, opepříme, opečeme ze všech stran na rozpáleném sádle, maso vyjmeme. Krok 2: Na zbytku sádla orestujeme nakrájenou cibuli do zlatova, zalijeme vodou, přidáme maso a vložíme do trouby. Krok 3: Maso za občasného podlévání pečeme v troubě do měkka. Krok 4: Měkké maso vyjmeme, šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, orestujeme, zalijeme vodou a za občasného míchání omáčku provaříme alespoň 20 minut. Krok 5: Hotovou omáčku přecedíme a dochutíme solí, pepřem. Uvařené vejce poklademe na maso a zalijeme omáčkou. Krok 6: Houskové knedlíky: Do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek. Krok 7: Do mísy nasypeme polohrubou mouku, přidáme vejce, zbytek mléka, vzešlý kvásek, špetku soli a nakrájené rohlíky na kostičky. Vše důkladně promícháme v hladké těsto a necháme pod utěrkou alespoň 45 min. vykynout. Krok 8: Z těsta vytvarujeme knedlíky, které znovu necháme kynout alespoň 15 minut. Krok 9: Knedlíky uvaříme v páře po dobu cca 18 minut, po vyndání je propícháme špejlí nebo vidličkou a potřeme olejem.

Hovězí štěpánská se klasicky podává s houskovým knedlíkem. Jako přílohu ale můžete vyzkoušet bramborové knedlíky. Pro úsporu času je možné použít i bramborové knedlíky v prášku, u kterých si s označením Klasa můžete být jisti jejich kvalitou a chutí. Jako přílohu také můžete podávat rýži nebo těstoviny. Dobrou chuť!

Zveřejněno 13. 12. 2023

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štěpánská hovězí pečeně s kynutým houskovým knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxl6k

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štěpánská hovězí pečeně s kynutým houskovým knedlíkem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qxl6k

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

:-)<3:yes::yes: vypadá skvěle a určitě tak chutná, dělám téměř stejně:-K

Suroviny:
hovězí zadní, cibule, vejce, slanina uzená, mouka hladká, sádlo, sůl, pepř mletý, mléko, droždí čerstvé, vejce, mouka polohrubá, rohlík

Přidat fotografie receptu