Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tomův vaječňák (vaječný likér)

Každý, kdo doma připravuje domácí vaječný likér má svůj osvědčený recept. K přípravě tohoto likéru budete potřebovat dostatek vaječných žloutků, smetany, kondenzované mléko a netradičně také bílý rum. Vanilkové aroma pak dotáhne chuť k dokonalosti.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Timmy Timmy

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 75 min Doba tepelné úpravy: 15 min

90 min (75 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie31 357 kJ /
7 495 kcal
Bílkoviny146,32 g
Tuky293,80 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 5,59 g
Sodík 1,10 g
Sůl2,23 g
Sacharidy1 066,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do kastrolu se silným dnem nalijeme smetanu, kondenzované mléko a polovinu cukru. Rozmícháme, aby se cukr rozpustil a přivedeme k mírnému varu. Poté odstavíme. Krok 2: Do mísy vložíme žloutky a přidáme zbylý cukr. Metličkou nejprve rozmícháme a poté už s větší energií vyšleháme, dokud žloutky nezesvětlají a dokud v míse za metlou nezanechávají stuhy (můžete použít i robota). Krok 3: Směs horké smetany vlijeme za stálého míchání ke žloutkům a rozmícháme. Vlijeme zpět do rendlíku a postavíme na mírný plamen. Krok 4: Za stálého míchání pomalu přivedeme likér ke zhoustnutí při teplotě okolo 75-80 °C. Zabere to asi 10 minut. Krok 5: Ihned, jakmile krém zhoustne, stáhneme jej z plamene a dále mícháme. Do krému přidáme rum a promícháme, poté přidáme vanilkové aroma. Pokud jsou v likéru hrudky, přecedíme ho skrz jemné sítko. Krok 6: Hotový likér naplníme do nádob a uskladníme v lednici.

TIP: Vaječný likér jako symbol adventu. Jak na jeho přípravu?

Zveřejněno 16. 12. 2023

Poznámka autora Timmy

Při podávání můžete zkusit zasypat trochou skořice.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tomův vaječňák (vaječný likér)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rDYz

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tomův vaječňák (vaječný likér)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rDYz

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Veronika.Hrozna: Veru taky bych měla obavu:-K

A nezkazí se ? S tak málo a slabým 30% rumem?

Veronika.Hrozna: Nezkazí se, lahvinku dostala i moje babička a ta ho dopíjela někdy v únoru, myslím. Samozřejmě byl celou dobu v lednici. 🙂

Ano, takhle se má dělat vaječňák, né z nějakého salka, pudingu a podobně. Akorát bych radši dala vanilkový extrakt.

Suroviny:
žloutek, rum bílý, mléko kondenzované neslazené, smetana, cukr moučkový, vanilkové aroma

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu