Tomův vaječňák (vaječný likér)
Každý, kdo doma připravuje domácí vaječný likér má svůj osvědčený recept. K přípravě tohoto likéru budete potřebovat dostatek vaječných žloutků, smetany, kondenzované mléko a netradičně také bílý rum. Vanilkové aroma pak dotáhne chuť k dokonalosti.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 31 357 kJ / 7 495 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 146,32 g |
Tuky | 293,80 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 5,59 g |
Sodík | 1,10 g |
Sůl | 2,23 g |
Sacharidy | 1 066,28 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do kastrolu se silným dnem dejte smetanu, kondenzované mléko, půlku cukru. Rozmíchejte a přiveďte k mírnému varu. Odstavte.
Krok 2: Do mísy dejte žloutky a přidejte zbylý cukr. Metličkou nejprve rozmíchejte a poté už s větší energií vyšlehejte, dokud žloutky nezesvětlají a dokud v míse za metlou nezanechávají stuhy (můžete použít i robota).
Krok 3: Směs horké smetany vlijte za stálého míchání ke žloutkům a rozmíchejte. Vlijte zpět do rendlíku a postavte na mírný plamen.
Krok 4: Za stálého míchání pomalu přiveďte likér ke zhoustnutí při teplotě okolo 75-80 °C. Zabere to cca 10 minut.
Krok 5: Ihned, jak bude krém hustý, stáhněte z plamene a dále míchejte. Do krému přidejte rum a promíchejte, poté přidejte vanilkové aroma. Pokud máte v likéru nějaké malé hrudky, přeceďte ho skrz jemné sítko. Naplňte do nádob a uskladněte v lednici.
Zveřejněno 16. 12. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tomův vaječňák (vaječný likér)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDYz
Moje poznámka
Tomův vaječňák (vaječný likér)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDYz
Nejnovější recepty
Vepřová kýta na žampionech a okurkách
Přidáno před 5 hodinami
Řezy s kaštanovým krémem
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí prsa se slaninou a vínem
Přidáno 23. 10. 2024 14:00
Kuřecí rolky s mletým masem a sýrem
Přidáno 23. 10. 2024 13:41
Pizza z cottage placky pro děti
Přidáno 23. 10. 2024 09:53
Kapustové knedlíčky v kuřecím vývaru
Přidáno 22. 10. 2024 20:00
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Náš život s celiakií: Záludnosti bezlepkového pečení aneb Když se těsto trhá nebo srazí
Plněné papriky: Báječně chutnají se směsí správně ochuceného mletého masa, vařené rýže a s lahodnou rajskou omáčkou
Pořiďte si jedinečný kalendář na rok 2025 se slevou: Toprecepty.cz nabízí za 59 Kč inspiraci k vaření i pomocníka s časem
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová panenka na houbách
keks50@seznam.cz před 34 minutami
Filety z aljašské tresky na másle
Valis před 1 hodinou
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
Petaja před 4 hodinami
Řízky z uzeného hovězího jazyka
vladhn před 5 hodinami
Čínská kuchyně: Kachna na pekingský způsob
pvlas57 před 5 hodinami
Kynuté Honzovy buchty s povidly
Hovez81 před 6 hodinami
Zapékané vepřové plátky s anglickou slaninou a sýrem
jtrecepty před 17 hodinami
Svěží dvoubarevné dortíky
wimra před 17 hodinami
Zimní polévka z mrkve a červené čočky
wimra před 17 hodinami
Houbový kuba
Moanka před 18 hodinami
Suroviny:
žloutek,
rum bílý,
mléko kondenzované neslazené,
smetana,
cukr moučkový,
vanilkové aroma
Komentáře (3)