Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka od babičky z Vysočiny

Každý má svůj ozkoušený recept na nasládlou rajskou omáčkou, kterou můžeme podávat s vařeným hovězím masem a knedlíky, nebo jen s těstovinami. Její typickou chuť mají rádi nejen dospělí, ale i děti.

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ssimusshka ssimusshka

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

30 min (30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Koření povaříme s vývarem, poté přecedíme. Krok 2: Podle chuti přidáme protlak s kečupem a ochutíme octem a cukrem. Octem můžeme dochutit až na konci, ale musíme ho nejprve povařit v kastrůlku. Krok 3: Pokud máme dobrý vývar, není třeba přidávat máslo, ale vynikající je zakysaná smetana. Omáčku nakonec zahustíme moukou a provaříme ještě 20 minut. Krok 4: Podáváme s knedlíky nebo těstovinami.

TIP: Rajská omáčka - čím ji ochutit a co jí dá nejlepší barvu

Zveřejněno 30. 8. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka od babičky z Vysočiny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KZjl

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rajská omáčka od babičky z Vysočiny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/KZjl

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Bože lidi :-O! Tak kečup je hnus (pravda nepoužívám ho, kupuju pasírovaná rajčata), kupované knedlíky se vám taky nelíbí a co Masox (Vepe)?! Vy, které máte moře času nebo vaření jako koníčka, tak to je pak jiná. Máma, která přijde domů z práce v pět hodin a neví, kam dřív skočit...úkoly s dětmi, vařit nebo hodit prádlo do pračky nemá chuť ani sílu mazlit se s knedlíkama.
Jsem babička a vím, jak se mladí musí otáčet. Proto ráda sem tam upeču nebo uvařím. Hlouposti ale neřeším ;-)

Rajská u mne je z rajských, v nouzi z protlaku. Kečup je nepřijatelná náhražka s kdoví čím :-(( Když se omáčka z rajských, cibulky a koření uvaří a propasíruje, do omáčky vždy přidávám povidla. Zahustí, úžasně zjemní a ztmaví omáčku. Pkud se nepoužil vývar z masa, i kostka Masoxu dobře poslouží. Kdo jednou zkusil přidat povidla, už bez nich žádnou neudělá! ;-)

Jan PEKAŘ 22. 8. 2014 09:09
Jako malý kluk jsem jedl rajskou,která byla hnědá,samozřejmě z rajčat natrhaných na zahrádce,zahuštěná perníkem,to si pamatuji,to koření byl asi tymián,nejsem kuchař,ale co mi chutná poznám.Rajský protlak s octem a cukrem nepovažuji za omáčku,byl pro mne šok,co mi dali ve školní jídelně.

babicka taky kupovala knedliky?to snad ne.domaci knedlik a ne tenhle kentus:no:

Jiří Cikán 17. 12. 2010 18:38
Maso na rajskou se peče s kořenovou zeleninou /mrkev, petržel a celer/ a výpek se pak propasíruje do omáčky ! :yes:

Tak takhle dělám já, akorát ten postup je ještě kapku jiný .. nicméně, klasická šlehačka ke šlehání, nebo smetánka .. výborná věc a máslo samozřejmě nesmí chybět :-D
Dnes ji budu dělat + plněné papričky :) Bodík za tu smetanu a máslo :-D

Spagetka,krásná fotka:-p. Příště zkusím podle tebe:-)):yes:

Jani - ale to jsou právě ty obměny, když ti tam tymián nesedí, tak ho nedávej

Já tymián nedávám, nikdy jsem ani nevěděla, že by do rajské jít měl, přesto plus;-):yes::yes:

Dneska jsem tu omáčku udělala, dala jsem hovězí vývar, rajský protlak a zavařená rajčata, koření a citron jako autorka, navíc jen ještě špetku muškátového květu a mleté nové koření, na závěr jsem podlila sklínkou červeného vína a přidala hustou smetanu.Octem nedochucuju a ani moukou nezahušťuju. Milujeme to s kolínkama, takže byly s kurkumou. Jelikož zbytek rodinky je masový, použila jsem hovězí krk - výborné.:yes:
Dovolila jsem si přidat fotku, když tak ji smáznu.

Tuhle omáčku dělám také tak i s tím tymiánem a hustou smetanou. Je opravdu skvělá. Manželova babička tam ještě na závěr strouhla perník, ale to nedělám, i když děti to milujou.:-p:yes:

Děkuju za přidání fotek, taky bych si dala:-O:-p tahle rajda je hlavně zvláštní v tom že tam patří tymián..hodně lidí dělá rajskou na sladko se skořicí, my máme radši sladko-kyselou:-)):-))

Simonka,práve som uvarila túto omáčku,zaujal ma ten netradičný postup s tým masoxom a aj tá smotana.Musím povedať,že je výborná,robila som k nej guličky z mletého mäsa-tiež tvoj recept-a cestoviny:-p:yes:Dávam bod:yes:a neskôr pridám fotky:-)

Tématické fráze:
rajská omáčka zahuštěná perníkem, rajská omáčka s perníkem, jak zahustit rajskou omáčku, zahuštění rajské omáčky, vynikající rajská omáčka, rajská omáčka podle babičky, zahuštění omáčky, rajská omáčka se smetanou, zahuštění omáček, zahuštění omáčky moukou, recepty našich babiček, rajská zahuštěná perníkem, rajska omacka na sladko, rajská omáčka postup, jak zahustit rajskou, čím zahustit rajskou omáčku, zahuštění perníkem, zahuštění rajské, rajska omacka s kolinkama, čím zahustit rajskou

Suroviny:
vývar masový, bobkový list, sůl, pepř celý, koření nové koření, tymián, protlak rajčatový, ocet, cukr, mouka hladká, máslo, smetana

Přidat fotografie receptu